Ezrével távoznak a nővérek

Pozsony |

Térségünkben már csak Magyarországon keresnek kevesebbet az egészségügyi nővérek, mint Szlovákiában – figyelmeztetett az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovák Kamarája.

Egyre kevesebb pályakezdő nővér vállal munkát idehaza
Ján Krošlák felvétele

Míg az itteni nővérek átlagosan bruttó 767 eurót keresnek, Magyarországon csak 683 eurónak megfelelő forintot. A kamara ismét rámutatott, a túl alacsony fizetések miatt ezrével távoznak a szakképzett nővérek az országból, jelenleg körülbelül 12 ezerrel van kevesebb a szükségesnél. Az egészségügyi minisztérium szerint intenzíven dolgoznak a nővérek bérezésének módosításán, de ez hosszadalmas folyamat. 

Míg nővérek ezrei távoznak az egészségügyből, újak csak százával érkeznek – figyelmeztetett Iveta Lazorová, az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Szlovák Kamarájának (SKSaPA) elnöke. A szakmából szerinte a rendkívül alacsony fizetések, a kórházakban uralkodó silány körülmények, a penészes falak és a rozsdás ágyak miatt távoznak.

A kamara már régóta figyelmeztet arra, hogy az országban körülbelül 12 ezer nővér hiányzik. Lazorová szerint az alapvető probléma a fizetésekkel van. Az egészségügyi nővérek bruttó átlagfizetése az országban 767 euró. Magyarország kivételével, ahol a nővérek 683 eurós bruttó átlagbérre számíthatnak, Ausztriában (2300 euró), Csehországban (1000 euró) és Lengyelországban (786 euró) is többet keresnek a nővérek. „A fiatalokat egyszerűen elriasztja ez a bér, ilyen összegért nagyon kevés ember hajlandó végezni ezt a munkát” – mondta Lazorová, aki szerint az elmúlt öt évben a felére csökkent az ágazatba jelentkező fiatalok száma. A 42 239 bejegyzett egészségügyi nővérből és szülészasszisztensből csupán 718 a 22–24 év közötti.

A kamara képviselői szerint a következő komoly gond, hogy az országban a kórházak állapota tragikus. „A beázott falak sok helyen penészesek, az ágyak rozsdásak, és ilyen körülmények között nem lehet olyan ellátást nyújtani, amilyenre a pácienseknek szükségük lenne” – állítja Lazorová.

Irány Nyugat-Európa

Azok közül, akik ezt a szakmát választják és befejezik a tanulmányaikat, a többség azonnal külföldre utazik, a nyugat-európai klinikák és kórházak már az első évfolyam befejezése után ajánlanak munkát a fiataloknak. „Diákjaink az Erasmus- program keretében szakmai gyakorlatokra járnak külföldre, s mivel már ott kiderül, hogy nagyon jó gyakorlati felkészítést kaptak, azonnal munkát ajánlanak nekik, így a diákjaink többsége a tanulmányai befejezése után külföldre megy dolgozni. Természetesen később már nem akarnak visszajönni, mert van összehasonlítási alapjuk, és látják, mennyire le vagyunk maradva” – állítja Dana Zrubcová, a kamara tagja.

A tárca béremelést ígér

Az egészségügyi minisztérium részben a béremelésben látja a megoldást. A tárca tájékoztatása szerint már készül a nővérek jutalmazásának módosítása, amely például azzal számol, hogy a nővérek a ledolgozott évek alapján is számíthatnának fizetésemelésre. „Nagyon precízen és részletesen dolgozunk ezen a módosításon, s azon vagyunk, hogy az új rendszer a lehető legigazságosabb legyen, ez viszont hosszabb időt vesz igénybe” – közölte Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője azzal, hogy tudatosítják, milyen problémáik vannak a nővéreknek. „Szlovákiában nővérhiány van, ezt is meg akarjuk oldani, ám a változást sem lehet az egyik napról a másikra elvégezni” – fűzte hozzá a szóvivő.

Ajánló