Nem a balesetben halt meg, rendőr lőtte le a 17 éves fiút

Pozsony |

Nem a balesetben halt meg, hanem a rendőr lőtte le a 17 éves Tomášt egy autós üldözés közben – a törvényszéki boncolás egyértelműen megállapította a halál okát. 

A 19 éves Michal nem először került rendőrkézre
Ján Krošlák felvétele

Az ügyben eljárás indult, konkrét személyt még nem gyanúsítottak meg. Az eset két hete történt, a rendőrök azért vették üldözőbe az autót, mert a sofőr nem állt meg. A gépkocsit a 19 éves Michal vezette, a rendőrök által leadott figyelmeztető lövések után sem állt meg, ezért az egyik rendőr rálőtt a gépkocsi hátsó jobb kerekére. Az egyik golyó viszont a csomagtartón keresztül az utastérbe jutott, és megölte a hátsó ülésen levő 17 éves fiatalembert. A sofőr nem sokkal ezután karambolozott a gépkocsival, de a boncolás eredménye szerint utasa akkor már halott volt. 

„Emberölés gyanújával indítottunk vizsgálatot, egyelőre senkit sem gyanúsítottunk meg” – nyilatkozta Andrea Dobiášová, a belügyminisztérium szóvivője. Az autót vezető Michalt vizsgálati fogságba küldte a bíróság, mint kiderült, nem először menekült a rendőrök elől. Tavaly egy közúti ellenőrzés során szándékosan nekihajtott a rendőrautónak, a benne ülő rendőr könnyebb sérüléseket szenvedett a lábán. A bíróság hároméves feltételes szabadságvesztésre ítélte, harminc hónapos próbaidővel. Emellett személyesen kellett bocsánatot kérnie a rendőrtől, akinek sérüléseket okozott, illetve ki kellett fizetnie a 636,86 eurós kárt. 2021-ig tiltották el a vezetéstől. Fél év sem telt el, és újabb ámokfutása már tragédiával végződött. 

A TASR hírügynökség információi szerint a rendőrség módosítja az autós üldözésére vonatkozó előírásokat. Szigorítják a rendőrök kiképzését, valószínűleg külön pályát is építenek az autós üldözés gyakorlására. Az elképzelések között az is szerepel, hogy a rendőrök nem adhatnak le lövéseket a járműre, ha nem biztosak benne, hogy a sofőrön kívül más nincs a kocsiban.

Ajánló