Kevés lesz a plusz 50 millió euró az egészségügynek

Pozsony |

A kormány 50 millió euróval növeli az egészségügy finanszírozását, a kórházak azonban ennek a háromszorosát remélték. Az orvosok szerint a járóbeteg-kezelésre sem jut elég pénz, túlságosan alacsony az idei egészségügyi költségvetés.

Több pénzt kérnek a rendelők
TASR-felvétel

A kormány 50 millió euróval növeli az egészségügyi költségvetés bevételét, pontosabban az utolsó két hónapban a költségvetésben szereplő 3,78 százalék helyett 4,73 százalékot fizet egészségbiztosítási járulékként saját biztosítottjai, vagyis a gyerekek, az idősek, a munkanélküliek és még néhány társadalmi csoportba tartozók után. Az emelés pontos mértékét még szeptemberben pontosítják, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy ez kevés lesz.

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) már jelezte, hogy nem hosszabbítnak szerződést az egészségbiztosítókkal, mert a jelenleginél sokkal magasabb finanszírozásra tartanak igényt. A ZAP július elsejével mondja fel a szerződéseket a Dôvera Egészségbiztosítóval, három hónapos felmondási időben tárgyalni szeretnének. Az állami Általános Egészségbiztosítóval sem írták alá a szerződéshosszabbítást, ami kéthavi egyeztetéseket tesz lehetővé. „Ha a következő 60 napban nem jutunk megállapodásra a kezelések árát illetően, akkor arra készülünk, hogy szeptember 30-ával megszűnik a szerződés a biztosítóval” – jelentette ki Edita Hlaváčková, a ZAP igazgatótanácsának elnöke. Az orvosok egy euróval több fejpénzt kérnek a náluk regisztrált páciensekért, a szakorvosok pedig 10–14%-kal magasabb összeget a kezelésekért. A ZAP tárgyal a Dôverával és a VšZP-vel is, az Union Egészségbiztosítóval 2018 márciusáig van érvényes szerződésük.

A ZAP attól tart, hogy az ígért 50 millió euróból egy cent sem jut majd a járóbeteg-ellátásba, mindent a kórházak nyelnek majd el. Erre van is esély, mivel a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) már tavasszal jelezte, hogy az idei egészségügyi költségvetés nem lesz elég. Ők akkor legalább 150 millió euró pluszt kértek. A biztosítók ugyanis csak azzal a feltétellel kötöttek szerződést a kórházakkal, hogy az állam év közben kiegészíti az egészségügyi büdzsét. A pénzhiány komoly feszültséget okozhat, megmutatkozhat a gyógykezelés színvonalában is. (lpj, TASR)

Ajánló