115 ezer nyugdíjas számíthat nagyobb emelésre

Az eredetileg becsültnél mintegy 15 ezerrel több „régi nyugdíjasnak” emelkedhet a járadéka jövőre. 
Ján Krošlák illusztrációs felvétele
A parlament a napokban fogadta el a vonatkozó törvényt, januártól emelkedhet több mint 115 ezer nyugdíjas járadéka. A jogszabály azoknak a nyugdíját emeli, akik legkésőbb 2003 decemberében mentek nyugdíjba, de nem mindenkiét. Ők az úgynevezett „régi nyugdíjasok”, akik még a 2003 végéig érvényes régi nyugdíjtörvény alapján kapják járadékukat. „Az akkori szabályozás sokkal szolidárisabb volt a jelenleginél, ami azt jelenti, hogy a jobban keresők esetében nem vette figyelembe a teljes fizetést” – magyarázza a változást Ivan Švejna (Híd), a törvényt előkészítő szociális ügyi minisztérium államtitkára. – A 2004-ben életbe lépő törvény olyan helyzetet teremtetett, hogy két, ugyanolyan beosztásban, ugyanolyan fizetésért dolgozó ember jelentősen eltérő összegű nyugdíjat kaphatott csak azért, mert az egyiknek még a régi, a másik pedig már az új jogszabály alapján számították ki a járadékát.” A 2004 után érvényes jogszabályban ugyanis erősödött a rászolgáltság elve, vagyis a nyugdíj jobban követte a fizetés összegét. Ez elsősorban a magasabb fizetéssel rendelkezőknek volt előnyös. A régi nyugdíjasok járadékának emelése a Híd javaslatára került a kormányprogramba. 
 
Több kategória 
Most a kormány azokat a nyugdíjasokat igyekszik kárpótolni, akik 2003 előtt viszonylag jól kerestek, de az akkor érvényes rendszer miatt alacsonyabb nyugdíjat kaptak. Őket is két csoportra osztják: azok, akik1988. október 1-je előtt mentek nyugdíjba, egységesen 25,50 eurós emelést kapnak, akik ez után, de még 2003 végéig, nekik egyénileg számítja ki járadékát a Szociális Biztosító.
 
Nem jár azonban emelés minden régi nyugdíjasnak. Az 1988 októbere előtt nyugdíjazottak közül azok számíthatnak emelésre, akiknek fizetése a nyugdíjazás évében meghaladta a törvényben meghatározott összeget. Ez az 1965-re érvényes 1509 koronától emelkedik az 1988ra érvényes 2333 koronáig évente mintegy 20–40 koronával. Az előterjesztő számítása szerint ebben a kategóriában mintegy 14 ezer nyugdíjas számíthat emelésre. A járadék azért emelkedik átalányösszeggel, mivel az 1988 előtti időszakra vonatkozóan nem teljes a Szociális Biztosító nyilvántartása, nem tudják megmondani, hogy ki melyik évben mennyit keresett, hány évet dolgozott le. 
 
A második kategóriába azok tartoznak, akik az 1988 októberében életbe lépett nyugdíjtörvény alapján mentek nyugdíjba. Ez ugyanis – kisebb módosításokkal – egészen 2003 végéig érvényben volt. Ebbe a kategóriába mintegy 438 ezer nyugdíjas tartozik, a többségük azonban nem számíthat emelésre. „A jogszabály alapján több mint 102 ezer ember járadéka emelkedik majd valamilyen összeggel” – magyarázta Švejna. Ők azok, akik akiknek magasabb volt a jövedelme a törvényben meghatározott összegnél. 
 
A jogszabály őket is két csoportra osztja: az 1989-ben és 1990-ben nyugdíjba vonultak esetében a határ a havi átlagkereset 1,1-szerese, az 1991 és 2003 között nyugdíjba vonultak esetében viszont a határ az átlagkereset 2-szerese. 
 
Esetükben nem lehet ugyanis előre megmondani, hogy mennyivel nő a nyugdíj összege. A Szociális Biztosító mindannyiuk esetében a meglévő adatok alapján számítja ki a nyugdíj emelésének összegét, ami lehet akár csak néhány euró, de akár 100 euró is. 
 
Ellenzéki javaslat 
A kormánykoalíció elfogadta az OĽaNO javaslatát, ami az eredeti mintegy 100 ezer nyugdíjas helyett több mint 116 ezer nyugdíjas járadékát emeli. Erika Jurinová javaslatának köszönhető, hogy az 1988 előtt nyugdíjazottak esetében évente változó összeget vesznek figyelembe, ezzel mintegy ezerrel nőtt a jogosultak száma. A másik javaslata az 1990–1991-es határértéket csökkentette az átlagbér koalíció által javasolt kétszereséről 1,1-szeresére, ez újabb több mint 14 ezerrel növelte azok számát, akiknek emelkedik a járadéka. 
 
Mikortól nő a nyugdíj? 
A jogszabály 2018 januárjában lép életbe, ekkortól emelkedik a jogosultak járadéka is. Igaz, az emelt összeg kifizetésére néhány hónapot várniuk kell majd az érintetteknek, mivel a Szociális Biztosítónak a törvény 10 hónapot ad arra, hogy meghatározza, kinek és mekkora összeggel nő a járadéka. Az emelést azok is megkapják januárig visszamenőlegesen, akiknek csak októberben számítják ki a nyugdíjemelés mértékét. 
 

Ajánló