Olcsóbb lesz a kórházjárás

Pozsony |

A betegek négy, a látogatók két óra ingyenes parkolást kapnak júliustól az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozó egyetemi kórházak parkolóiban. Egyelőre azonban csak ott, ahol nem adták bérbe a parkolót.

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

Két hét múlva életbe lép az új parkolási rend az egészségügyi minisztérium által fenntartott kórházakban, az egészségügyi miniszter a napokban hozta nyilvánosságra azt a rendeletet, amely július elsejétől szabályozza a parkolást az egyetemi kórházak parkolóiban. Eszerint a kórházi parkoló kapacitásának 70 százalékát kell a betegek és a látogató számára fenntartani, ebből 6 százalékon csak egészségkárosodott igazolvánnyal rendelkezők parkolhatnak. A fennmaradó 30 százalékot a kórház alkalmazottainak tarthatják fenn az intézmények, ebből legfeljebb 3 százalékot, maximálisan 10 parkolóhelyet a kórház menedzsmentjének.

A betegek és a kísérőik legfeljebb 4 óráig parkolhatnak majd ingyenesen a számukra fenntartott parkolóhelyeken, ezt követően az érvényes díjszabásnak megfelelő összeget kell majd fizetni. A minisztérium itt a betegek számára kevésbé kedvezőbb változatot választotta, május elején ugyanis még egy olyan verziót is elképzelhetőnek tartott, amely 5 órás ingyenes parkolást tett volna lehetővé. A látogatók legfeljebb 2 óráig parkolhatnak majd ingyenesen a kórházi parkolóban, de csak abban az időszakban, amikor az adott kórházi osztályon látogatási idő van.

A kezelést és a látogatást a kórház egészségügyi dolgozóinak kell majd igazolniuk a parkolójegyen. Fel kell majd tüntetniük rajta a kezelés befejeztének pontos időpontját a dátummal együtt, le kell pecsételniük a kezelőorvos pecsétjével és alá is kell írniuk.

Nem mindenhol lép azonban életbe a kedvező parkolási rendelet. Ahol a kórház bérbe adta a parkolót, még marad a korábbi állapot. „Év végéig pedig szeretnénk megegyezni azokkal a kórházainkkal is, amelyekben még tárgyalásokat kell folytatni a partnerekkel” – jelentette ki Tomáš Drucker (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter. Ez azt jelenti, hogy várhatóan év végéig még a betegeknek is fizetniük kell a Pozsonyi Egyetemi Kórház és az érsekújvári kórház parkolójában is, összesen öt kórház van, ahol a bérlővel kell megegyezni.

Július elsejétől azonban nem kell majd fizetni a kassai, a nyitrai és a nagyszombati kórházak parkolóiban. Ez a határidő azokra a kórházakra vonatkozik, amelyekben a szaktárca részvényes, vagy költségvetési szervezetként működnek, összesen 13 intézményben lesz a betegek és kísérőik számára kedvező parkolási rend. Októbertől további három kórház parkolójában – köztük a nagykürtösi kórházéban – parkolhatnak majd kedvezményesen a betegek. A parkolók nyitva maradnak azok számára is, akik nem beteget hoztak vagy nem a kórházba érkeztek, de nekik a teljes parkolási időt ki kell fizetniük. Az intézkedés csak a teljesen vagy részben állami kórházakra vonatkozik, a megyei, a városi és a magánkórházak parkolási rendjét nem érinti, így marad a jelenleg érvényes rend a dunaszerdahelyi, a galántai vagy a komáromi kórházban is. (lpj, SITA)

Ajánló