Pórul jár a kórházak egy része

Pozsony |

A 78 szlovákiai kórház közül csak 44 pályázhat a következő években uniós forrásokra. Várhatóan ez a 44 kórház alkotja majd a minimális hálózatot, a többiben fokozatosan szűkülhet a gyógykezelések spektruma, ha nem szűnnek meg, várhatóan krónikus betegek ellátására állnak át.

Jozef Jakubčo felvétele

Az egészségügyi minisztérium ugyan cáfolja, de várhatóan az a 44 intézmény alkotja majd a kórházak minimális hálózatát, amelyek részt vehetnek a szaktárca által a héten meghirdetett uniós támogatási pályázatban. Első körben 70 millió eurós támogatási csomagot hirdetett meg a tárca, amelyet várhatóan jövőre követ a második forduló. Összesen 153 millió eurót akarnak felhasználni a kórházak korszerűsítésére.

„Ez nem a minimális hálózat, a listára az a 44 kórház került, amelyek pályázhatnak az Integrált Regionális Operatív Programban” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Egy intézmény legfeljebb 15 millió eurót igényelhet, amiből a kórház épületének és infrastruktúrájának felújítását, modernizációját, egészségügyi mű-szaki berendezések vásárlását fedezhetik. „A pályázatba minisztériumok, megyei vagy helyi önkormányzatok fenntartásában működő kórházak és magánintézmények is bekapcsolódhatnak” – magyarázta Eliášová.

Lapunknak Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) elnöke is megerősítette, hogy várhatóan ez a 44 kórház lesz a kiemeltek listáján. „Ez a folyamat már régen zajlik, tavaly mutatták be azt az elemzést, amely tartalmazta, hogy mely kórházak lesznek sürgősségi ellátást is nyújtó, akut betegségek kezelését biztosító kórházak – magyarázta lapunknak Petko. – Az ANS ezzel kapcsolatban nem élt vétóval. Ugyan egyes kórházak besorolásáról még lehet vitatkozni, de alapvetően egyet lehet érteni ezzel a folyamattal, elfogadható számunkra.” Ez azt jelenti, hogy a jelenleg működő 78 intézmény közül csak a kiválasztott 44 számíthat komolyabb támogatásra, amiből korszerűsíthetik műszerparkjukat, új sürgősségi betegellátót építhetnek és szerelhetnek fel, felújíthatják a kórház épületét. A déli régió kórházai közül nem került fel a listára például a királyhelmeci, a nagykürtösi és az ipolysági kórház sem.

A 44-es listát a vonzáskörzet nagysága, a kezelt betegek száma, az elvégzett műtétek, a szülések, az aktív ágyak száma, valamint a személyzet összetétele alapján határozták meg. „Az Európai Unió kritériumai alapján határoztuk meg a támogatható intézmények körét” – jelentette ki Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.

153 millió 44 kórháznak

44 súlyponti kórházzal számol az egészségügyi minisztérium, ezek az intézmények összesen 153 millió eurós fejlesztésre számíthatnak. A járóbeteg-kezelés fejlesztésére 127 millió eurót szán a szaktárca, vagyis 280 millió euró érkezhet az egészségügybe.

A szaktárca a héten meghirdetett egy 70 millió eurós csomagot, amelyet jövőre követ egy 83 millió eurós. Erre csak az a 44 intézmény pályázhat, amelyet az egészségügyi minisztérium a vonzáskörzet nagysága, a kezelt betegek száma, az elvégzett műtétek, a szülések, az aktív ágyak száma, valamint a személyzet összetétele alapján meghatározott. A listára 15 intézmény került fel Szlovákia déli régióiból, ebben a számban azonban nincsenek benne a pozsonyi kórházak. A szaktárca nem indokolta részletesebben a kiválasztást, nem tette például közzé, hogy az egyes kórházak pontosan hogyan teljesítettek az egyes kritériumok alapján.

Sürgősségi ellátás

A 70 millió eurós csomag jelentős fejlesztést tesz lehetővé, a legtöbb intézményben a sürgősségi betegellátó kiépítését akarják támogatni. Egy pályázatra legfeljebb 15 millió eurót hagyhat jóvá a szaktárca. „A teljesen új baleseti betegellátó kialakításának költségei 3–10 millió euró között mozognak, attól függően, hogy milyen felszerelést kap, hány ággyal működik” – tájékoztatta lapunkat Marian Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) elnöke. Szerinte a támogatási keret lehetne nagyobb is, de ez is jobb a semminél. „A 44-es listáról még kiesik néhány kórház, például a Pozsony megyei intézmények nem pályázhatnak, ezen kívül pedig azok sem, amelyeknek nem stabil a gazdasági helyzetük” – magyarázta Petko. Nem pályázhatnak például azok az intézmények, amelyek tartoznak az államnak, így gyakorlatilag a legtöbb állami kórház kiesik a jelenlegi körből.

Járóbeteg-központok

Az egészségügyi minisztérium ősszel hirdeti meg a 280 millió euró járóbeteg-ellátásra jutó részét, mintegy 127 millió eurót. Ebből integrált járóbeteg-ellátó központok kiépítésére, felújítására pályázhatnak majd a városok és nagyobb községek. A tárca egyelőre nem árult el részleteket.

Ajánló