Szlovákia eddig 16 menekültet fogadott be

Pozsony |

Folytatódik az Európai Unióba érkezett menekültek elhelyezése, emellett egyre gyorsabban halad a menekültek áttelepítése harmadik országokból is.

TASR/AP illusztrációs felvétel

Az Európai Bizottság adatai szerint idén felgyorsult a menekültek áthelyezése Görögországból és Olaszországból. Az áthelyezettek száma már meghaladta a 18 ezret, ami a bizottság szerint azt mutatja, a folyamat sikeres. Az egyes országok azonban eltérő mértékben kapcsolódnak be ebbe, Szlovákia mindössze 16 menekültet fogadott be Görögországból, Olaszországból egyet sem, miközben a teljes vállalás 902 menekült befogadására vonatkozott. 

Az Európai Bizottság ugyanakkor több országot is figyelmeztetett kötelezettségének elmulasztására. Az uniós tagállamok összesen 98 255 Görögországba és Olaszországba érkezett menekült befogadását vállalták 2015-ben, amiből eddig összesen 18 418-at telepítettek át. A befogadásban Németország és Franciaország áll az élen közel 4500, illetve 3500 menekült befogadásával. A lista végén Magyarország és Lengyelország kullog, amelyek eddig egyetlen menekültet sem fogadtak be. Szlovákia is csak jelzésképpen fogadott be 16 menekültet, és újabb 50 befogadását készítette elő. A harmadik országokból történő áttelepítések is lendületet vettek idén, összesen 16163 embert telepítettek át 2015-től, csak idén áprilistól 671-et. Ez utóbbiak Törökországból, Jordániából és Libanonból. (lpj)

 

Ajánló