Nyilvános lesz az ÚVO-elnökjelöltek meghallgatása

Pozsony |

Jövő szerdán a civil szervezetek képviselői és a nyilvánosság jelenlétében hallgatja meg a kormány a Közbeszerzési Hivatal elnökjelöltjeit. Sajtóhírek szerint az egyik pályázó Czucz István nagyvállalkozóhoz köthető.

Fico a kizárt jelöltet is meghallgatná
TASR-felvétel

A kormányhivatal márciusban tette közzé pályázati felhívását a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) elnöki posztjának betöltésére, melyre négyen jelentkeztek. Közülük csak hárman teljesítették a törvény által előírt feltételeket: Peter Kubovič, az ÚVO munkatársa, Zita Táborská, a hivatal jelenlegi elnöke és Juraj Méry, a közlekedési tárca egyik osztályvezetője. A negyedik jelöltnek hiányos volt az életrajza, és bár Elena Sivová fellebbezett, de kérelmének elbírálására egyetlen bizottságnak sem volt hatásköre. Fico közölte: Sivová is részt vehet a meghallgatáson, ha csak formális hiba miatt zárták ki.

Az átláthatóság bajnoka

„A május 24-ei kormányülésen kerül sor a jelöltek nyilvános meghallgatására, amin a civil szervezetek képviselői, a sajtó és a nyilvánosság is részt vehet. Valószínűleg már aznap döntünk arról, kit javasol a kormány” – mondta Robert Fico kormányfő. A jelöltek életrajzát és pályázatát a kormányhivatal saját honlapján nyilvánosságra hozta. Hasonlóra Fico közel tízéves kormányzása alatt nem volt példa. Zuzana Wienk, az Aliancia Fair-play elnöke szerint a kormány minden olyan javaslatot teljesített, melyet a 7 civil szervezet közösen dolgozott ki az ÚVO elnöki posztjának betöltésével kapcsolatban. Wienk állítja, a civilek folytatni szeretnék a kormánnyal ezt a párbeszédet. „Későn kapcsolódtunk be ebbe a folyamatba, melyet a kormány átláthatóbbá tett, de a komolyabb változásokhoz törvénymódosításra lenne szükség” – mondta Zuzana Wienk, aki pozitívan tekint a kormány eddigi lépésére.

Kinek a jelöltje?

A koalíciós pártok egyelőre hallgatnak arról, az indulók között van-e saját jelöltjük illetve, hogy kit fognak támogatni. Kérdéseinkre lapzártáig a Híd sem válaszolt. A Trend hetilap ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy Juraj Méry összefüggésbe hozható a Híddal, de még ennél is erősebben köthető Czucz István nagyvállalkozóhoz. Tizenöt évvel ezelőtt mindketten a Transpetrolban dolgoztak, Czucz a Trendnek tagadta, hogy most kapcsolatban lennének, és a közlekedési tárca sajtóosztályán keresztül Méry is ugyanezt állította. A hetilap arra is rámutat, hogy Méry legkevesebb két olyan projektben is aktívan részt vett, melyek mögött Czucz István áll. Méry a Szlovák Postához is egy korábbi hidas jelölt révén kerülhetett. A Szlovák Posta igazgatótanácsába 2011-ben a Híd azt a Rita Tornyaiovát jelölte, aki a Czucz vezette Transpetrol felügyelőtanácsának elnöke volt. Méry innen került a közlekedési minisztériumba, miután a Híd átvette a tárcát a széthulló Sieťtől. (Trend, SITA, ie)

Ajánló