A személyi okmányok kérvényezése

Összeállításunkban az útlevél, a személyi igazolvány és a jogosítvány intézésével kapcsolatban szolgálunk útmutatóval. 
Ne az utolsó pillanatban kérvényezzük a hiányzó iratokat
Ján Krošlák felvétele
Tudnivalók a hatékony ügyintézéshez
Személyi igazolvány 
Szükséges iratok: Az első személyihez szükség van születési anyakönyvi kivonatra, illetve a községi vagy városi hivatal által kiállított igazolásra az állandó lakhelyről. 
Új személyihez a következő iratokra van szükség: a régi igazolvány vagy egy erről szóló igazolás, születési anyakönyvi kivonat. 
Ha adatváltozás miatt kér új igazolványt, fel kell mutatni a változást igazoló dokumentumot, pl. házasságlevelet, új születési anyakönyvi kivonatot, az állandó lakhelyről szóló igazolást stb. 
 
Mennyibe kerül a személyi igazolvány? 
0 euró – 15 éves korban az első igazolvány ingyenes; ha lejár az érvényessége, a régit díjmentesen újra cserélik. 
Nem kell fizetni akkor sem, ha valamilyen okból, hivatalból az állam cseréli le az okmányt; ha 60 év feletti vagy súlyosan egészségkárosodott személy igazolványa eltűnt (ellopták vagy elveszítette), ingyen kap másikat. 
4,50 euró – ha valamilyen adatváltozás miatt kell új okmányt intézni
16,50 euró – ha a régit megrongálták, elveszett vagy ellopták
33 euró – ha ez két éven belül megismétlődik
20 euró + alapilleték – gyorsított eljárással 2 munkanap alatt kiállított igazolvány
3 euró + alapilleték – a megadott címre kézbesítik az új igazolványt 
 
Jogosítvány 
Szükséges iratok: Az illeték befizetéséről szóló igazolás, személyi igazolvány és a régi jogosítvány. 
Ha még nincs jogosítványa, az igénylő megmondja, mikor vizsgázott, amit ellenőriznek a nyilvántartásban. č Legkésőbb 30 napon belül elkészül, gyorsított eljárással 2 munkanap alatt. 
Mennyibe kerül a jogosítvány? 
Kivonat a gépjárművezető nyilvántartási kártyájából – 1,50 euró
Jogosítvány és nemzetközi jogosítvány – 6,50 euró
Új jogosítvány adatváltozás miatt – 6,50 euró
Jogosítvány kiállítása a próbaidő után – 6,50 euró
Jogosítvány bővítése – 6,50 euró
Minden újabb nemzetközi jogosítvány – 6,50 euró 
Új jogosítvány, mert a régit ellopták, elveszett, megrongálták – 6,50 euró
Gyorsított eljárás (2 munkanap) – 26 euró 
 
Útlevél
Szükséges iratok: Személyi igazolvány; ha nincs, születési anyakönyvi kivonat és a szlovák állampolgárságot igazoló okmány. 
Ha gyermek számára kérünk útlevelet, kérik a születési anyakönyvi kivonatot. 
 
Mennyi ideig érvényes? 
16 évnél idősebb személyek számára 10 évig érvényes
6-16 évesek úti okmánya legfeljebb 5 évre szól
hatévesnél fiatalabbak irata csak 2 évig érvényes. 
 
Mennyibe kerül az útlevél? 
16 évnél idősebbeknek č30 nap alatt 33 euró
10 nap alatt 66 euró
2 nap alatt 99 euró. 
 
6-16 év közöttieknek
30 nap alatt 13 euró
10 nap alatt 26 euró
2 nap alatt 39 euró. 
6 évesnél kisebbeknek
30 nap alatt 8 euró
10 nap alatt 16 euró
2 nap alatt 24 euró.
Nyáron sokan utaznak külföldre, ehhez viszont érvényes úti okmányra van szükségük nemcsak a felnőtteknek, hanem már a csecsemőknek is. Kellemetlen meglepetés lenne, ha közvetlenül a kirándulás előtt derülne ki: nincs érvényes iratunk, vagy az érvényessége pár napon belül lejár. 
 
Hazaküldés 
A rendőrség a szabadságszezon beindulása előtt minden évben felhívja a figyelmet: a fölösleges stressz és a magasabb illetékek megelőzése céljából tanácsos már most ellenőrizni, mikor jár le irataink érvényessége, hogy az esetleges új okmány időben elkészülhessen. 
 
A hatósági figyelmeztetés ellenére azonban minden évben akadnak olyanok, akik az utolsó pillanatban intézkednek, sőt olyanok is, akiket a horvát határról azért kell hazaküldeni, mert érvénytelen az iratuk, és meglepődnek, hogy útlevelük vagy személyi igazolványuk után a hatóságok nyomoznak. Általában olyan polgárokról van szó, akik korábban a rendőrségen jelentették, hogy okmányukat elveszítették, de arról már nem tájékoztatják a hatóságot, hogy megtalálták, és ismét használják irataikat. 
 
Letartóztathatják
A lopott vagy elveszített iratokat viszont azonnal érvénytelennek nyilvánítják, sőt felkerülnek az eltulajdonított vagy elveszett okmányok listájára. Az adatbázis valamennyi rendőr számára hozzáférhető, és az esetleges határátlépés során ellenőrzik, a felmutatott irat nem szerepel-e a listán. Ilyen esetekkel főleg a horvát határőrök találkoznak, akik érvénytelen irattal senkit nem engednek be az országba. „Legjobb“ esetben csak hazaküldik az illetőt, de aki semmilyen érvényes okmánnyal nem tudja igazolni személyazonosságát, azt le is tartóztathatják. Ezért ajánlott már most megnézni, mikor jár le irataink érvényessége, hogy az esetleges új okmány időben elkészülhessen! Aki autóval indul útnak, gondoljon a jogosítványára is! Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a vízumköteles országokba -amilyen például Egyiptom - csak olyan útlevéllel engednek be, mely a vízum megítélése után is még pár hónapig érvényes. 
 
Érvényes iratok nélkül a külföldi utazás igazi rémálommá válhat. Úti okmány nélkül nem tudunk hazajutni, a repülőgépre sem engednek felszállni, úgyhogy akár lejár, akár ellopják, akár elveszítjük, mihelyt észrevesszük, hogy baj van az iratainkkal, a külügyminisztérium ajánlása szerint ezt haladéktalanul jelenteni kell a hatóságoknak. 
 
Most ideális
A rendőrség szerint most van az ideális idő, hogy mindenféle várakozás nélkül intézkedjünk. Az iratokat a lakhely szerint illetékes járási rendőrkapitányságokon lehet beszerezni. A legtöbb helyen SMS-ben értesítenek róla, ha az okmány elkészült és átvehető, az üzenetet a kérvény benyújtásától számított 30 napon belül szokták küldeni - ha kevés igénylő van, már pár nap után értesíthetik még akkor is, ha nem gyorsított eljárásról van szó. 
 
Aki azonban az utolsó pillanatra hagyja, előfordulhat, hogy a nyár közepén hosszabb ideig tart az ügyintézés, illetve gyorsított eljárás esetén busás felárat kell fizetni. A 2 nap alatt kiállított útlevélért a szokványos kezelési költség háromszorosát, 99 eurót számláznak, a sürgősen elkészített személyazonossági igazolványért, melyet a standard 30 napos határidőn belül a polgár ingyen is megkaphatna, 20 eurót kérnek. 
 
Ha külföldön veszik el az útlevél
Ha a külföldi kirándulás alatt lejár az úti okmányunk érvényessége, vagy elveszítjük azt, azonnal fel kell venni a kapcsolatot Szlovákia helyi külképviseletetével, és a dolgot haladéktalanul jelenteni kell a helyi rendőrségnek. Ha ezt nem tesszük meg, az kihágásnak minősülhet, ami akár 331 eurós bírsággal büntethető. Miután felvettük a kapcsolatot a külképviselettel, kiállítanak számunkra egy hazatérési okmányt. Az uniós országokra ez nem érvényes, hiszen oda már személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Ha azt veszítjük el, akkor külföldön ideiglenes igazolványt állíthatnak ki. 
 

Képarchívum
 
Az új okmányok kiállítását igénylő kérvényhez - a hazai ügyintézéskor - már nem kell papír fényképeket csatolni, elég a kitöltött kérvény, a régi okmány vagy az eltűnéséről szóló igazolás, valamint a megfelelő értékű elektronikus okmánybélyeg. A 15 éves korban kiállított első személyi ingyenes, az útlevél azonban már a csecsemőnek sem ingyenes. Ha valaki azért igényel útlevelet, mert a régi tönkrement, elveszett, ellopták, megemelt illetéket kell fizetnie. Ha először fordult elő, az alapilleték kétszeresét kérik. Ha már másodszor lopták el vagy veszítette el, az egyébként szokványos illeték ötszörösébe kerül az új okmány. Ha pedig harmadszor (vagy ennél még többször) fordul ez elő, a normális illeték tízszeresét számlázzák. Ha ilyen esetben gyorsított eljárással kér valaki új iratot, a 99 eurós illeték helyett 990 eurót kell fizetnie. 
 
Büntetést akkor nem kell fizetni, ha az útlevelet erőszakkal tulajdonították el, s erről rendőrségi jegyzőkönyv is készült. Ez esetben csak az egyébként is előírt illetéket kérik. Az útlevelet 30 napon belül 33 euróért, az új személyi igazolványt 16,50 euróért állítják ki. Díjmentes az igazolványcsere, ha a lejárt érvényességű helyett intézünk újat - standard eljárás keretében. A gyorsított ügyintézésért mindig felárat számláznak. Új személyit már 180 nappal a régi érvényességének a lejárta előtt igényelhetünk. 
2013 decemberétől új típusú, elektronikus csippel ellátott személyi igazolványt vezettek be, s akinek lejár a régi személyi okmánya, az új intézésekor ugyancsak díjmentesen aktiválhatja a rátelepített csipet, mely segítségével egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni. Ahhoz, hogy az új típusú igazolvány ne csak csippel ellátott személyi igazolvány, hanem tényleges elektornikus azonosító okmány legyen, a rendőrségen meg kell adni egy személyi biztonsági kódot, az ún. BOK kódot. Ha valaki a kérvény benyújtásakor még nem biztos benne, hogy aktívan ki akarja használni a kártya adta lehetőségeket, nem muszáj azonnal megadnia a BOK kódot. Ezt a kártya átvételekor is lehet közölni a rendőrséggel, illetve utólag is, akár hetekkel, hónapokkal később -addig a dátumig, amíg az igazolvány érvényes.

Ajánló