Júliustól csak 13 kórház nyújt ingyenes parkolást

Pozsony |

A legfontosabb két állami kórháznál legkorábban év végén válhat ingyenessé a parkolás a betegeknek. A pozsonyi egyetemi kórház ugyanis bérbe adta több parkolóját, így az új rendszert csak akkor lehet megszüntetni, ha szerződést bontanak a parkoló üzemeltetőjével.

Jozef Jakubčo felvétele

Július elsejétől csak egy pozsonyi kórháznál lesz ingyenes a parkolás a betegeknek és kísérőiknek: egyedül a rákkórház parkolóját tudják megnyitni, az egyetemi kórház és az egyetemi gyerekkórház parkolójában év végéig még várhatóan fizetniük kell. Ennek az az oka, hogy a két kórház parkolóit egy cég bérli és üzemelteti, így első lépésként szerződést kell módosítani vagy bontani velük.

Ugyanez vonatkozik az érsekújvári kórházra is, amely szintén bérbe adta a parkolóját. A kórház parkolójának ügyét az önkormányzat is tárgyalta, lapunk információi szerint a kórháznak szeptemberben jár le a bérleti szerződése az O.Z.O.N. céggel. Az egészségügyi minisztérium nem tudta megerősíteni, hogy már szeptembertől ingyen parkolhatnak a kórház betegei. A szaktárca év végéig további öt kórházzal akar megegyezni az ingyenes parkolásról.

Több egyetemi kórház előtt azonban már júliustól ingyenes lesz a parkolás, így a nyitrai, a nagyszombati, a kassai egyetemi kórház, valamint a kassai egyetemi gyerekkórház parkolójában sem kell majd fizetniük a betegeknek az első órákért. „Összesen 13 kórháznál lesz ingyenes 4 vagy 5 óra parkolás július elsejétől a miniszter utasítása alapján” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Jelenleg folynak a tárgyalások arról, hogy 4 óra lesz ingyenes és a fennmaradó időért átalánydíjat kérnek majd a betegtől, vagy pedig 5 óra lesz ingyenes, és a fennmaradó időt az érvényben lévő díjszabás szerint kell majd fizetniük a betegeknek.

A következő körben – várhatóan október végéig – három újabb, az egészségügyi minisztérium fenntartásában lévő kórház parkolójába – köztük a nagykürtösi kórházéba – is beengedik majd ingyen a betegeket.

Az még nem teljesen világos, hogy a betegek hogyan élhetnek majd az ingyenes parkolással. Várhatóan az orvostól kapnak majd igazolást a kezelésről, a fizetés részletein a szaktárca még dolgozik. (lpj, szaz)

Ajánló