Ágazati minimálbér jöhet

Pozsony |

Az ágazati minimálbér bevezetését fontolgatja a kormány. Ez a megoldás jobban tetszene a munkaadóknak is, egyes ágazatokban ugyanis komoly gazdasági problémákat okozna a Smer által javasolt jelentősebb minimálbéremelkedés.

Gabriel Kuchta felvétele

A Smer egyik szociális intézkedése szerint a 2018-ra a minimálbér összege – amely jelenleg bruttó 435 euró – megközelítené, 2019-ben pedig meghaladná az 500 eurót. Robert Fico miniszterelnök azt szeretné, ha V4-es országok közül nálunk lenne a legmagasabb a minimális fizetés.

A munkaadók viszont ellenzik a minimálbér jelentős növekedését, bizonyos ágazatokra ugyanis nagyon negatív hatással lehet. Ilyen például a textilipar, amely már az eddigi emeléseket is nagyon rosszul viselte. Szakértők és a munkáltatók körében felmerült már a regionális minimálbér bevezetése is, ám ezt a Smer továbbra is ellenzi.

Peter Kažimír pénzügyminiszter azonban a napokban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ágazati minimálbért hozzanak létre. Az alacsonyabb hozzáadott-értéket produkáló ágazatokban – mint amilyen a textilipar vagy a cipőipar – alacsonyabb lenne a kötelezően fizetett minimum.

A Híd szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a minimálbér emelkedését egyfajta képlet alapján határoznák meg, ezzel el lehetne kerülni az évenkénti politikai vitát az emelkedés mértékéről. „Politikai kategóriáról van szó, jobb lenne bizonyos szabályokat adni neki, és nyitott kérdés még az ágazati minimálbér bevezetése is” – jelentette ki hétvégén Ivan Švejna szociális ügyi államtitkár.

Az ellenzék továbbra sem támogatja a minimálbér jelentősebb emelését. „Nem akadályozzuk a minimálbér emelését, de csak értelmes határok között” – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke. Szerinte még az 5 százalékos emelkedés is elfogadható lenne, de a szakszervezetek – és várhatóan a Smer által is – támogatott 13 százalékos emelés túlzás. A szakszervezetek szövetsége (KOZ) 492 eurós minimálbért javasol 2018-ra. (lpj, TASR)

Ajánló