Fizetős előjegyzésért bírság jár

Pozsony |

Előjegyzési díj nem lesz, de az orvosokat szigorúan megbüntetné a minisztérium, ha bármilyen álcázott módon pénzt szednének az előjegyzésért. A rendelők akár 10 ezer euró bírságot is kaphatnának.

A magánorvosok szerint megoldást kell találni a helyzetre
Ján Krošlák felvétele

A jelenlegi szabályozás szerint a betegtől az orvosok nem kérhetnek pénzt az előjegyzésért. Ezt sok rendelőben, rendelőintézetben megkerülik, például éves díjat kérnek „betegmenedzsment” címén. Az összeget ugyan nem az orvosnak vagy a rendelőintézetnek, hanem egy harmadik cégnek fizeti a beteg, de csak így tudja elérni, hogy pontos időpontra rendeljék be.

Az egészségügyi minisztérium ugyan tervezte, hogy egy új formában visszaállítja az előjegyzési díjat, de ez nem sikerült. A napokban bemutatott törvénymódosítás csak a bírságok összegét emeli. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nem hajlandó tolerálni a rendelőkben beszedett díjakat. Bírságot kell majd fizetni, ha a rendelési időben csak díjfizetés ellenében kap konkrét időpontot a beteg. A bírságot a megyei hivatal szabja ki, ennek hatáskörébe tartozik ugyanis a rendelők ellenőrzése. Bírság vár mindenkire, „aki bármilyen feltételhez szabja a beteg időpontra való berendelését olyan kivizsgálásra vagy kezelésre, amelyet az egészségbiztosítás fedez” – áll a törvény indoklásában. A bírság akár 10 ezer euró is lehet, a törvény csak a felső határt szabja meg, arról nem ír, hogy milyen esetben szabható ki a maximális bírság.

Megoldást kell találni

„Ezt a kérdést nem sikerült megoldania a miniszternek, ez egy nagyon rosszul kivitelezett ötlet” – mondta lapunknak Pásztor László, a Magánorvosok Társulásának (ASL) tiszteletbeli elnöke. – Ahelyett, hogy megoldotta volna az előjegyzési díj kérdését, most azokat akarjuk büntetni, akik a betegek kérésének akarnak eleget tenni.” Szerinte ugyanis nem lehet mindenkit berendelni időpontra. „Ha napi 50-60 ember akar egy orvoshoz bejutni, mindenkit nem lehet időpontra hívni” – magyarázta Pásztor. Szerinte ez ugyanolyan lenne, mintha a túlzsúfolt indiai vonatokon helyjegyet kellene mindenkinek adni és ülőhelyet biztosítani. Úgy véli, hogy amíg nem csökken az orvoshiány, addig ez biztosan megvalósíthatatlan marad. „Ezt sehol a világon nem tudják büntetéssel megoldani” – mondta Pásztor. Aránytalannak tartja a bírság mértékét is. „Arra sem szabnak ki ilyen bírságot, aki 150-nel száguld egy faluban, pedig az emberéleteket veszélyeztet” – magyarázta az ANS tiszteletbeli elnöke.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: SZOCIALISTA EGÉSZSÉGÜGY

Minimális nyitva tartás

A jogszabály megszabja azt is, hogy az általános orvosi rendelőnek legalább heti 30 órában fogadnia kell a betegeket, és legalább hetente két nap 14.00-ig rendelnie kell az orvosnak. Amelyik rendelő nem tartja be a minimális rendelési időt, 2000 eurós bírságra számíthat.

Ajánló