Nemzetközi konferencia a régiófejlesztésről Bártfán

Bártfa (Bardejov) |

Az UNESCO mint védjegy felhasználása a fenntartható idegenforgalom fejlesztésére Közép-Európa régióiban címmel ma nemzetközi konferencia zajlott Bártfán, mely felett az UNESCO Világörökség Központ vállalt védnökséget.

A környezetvédelmi minisztérium és a város közös szervezésében megvalósuló eseményre mintegy 250 szakember volt hivatalos többek között Lengyelországból, Izraelből, Ukrajnából, Németországból, Svédországból.

A rendezvény célja, hogy teret adjon a tapasztalatcserére, közelebb hozza a nyilvánossághoz az UNESCO világörökségi címmel járó előnyöket, támogassa a fenntartható idegenforgalom fejlesztését valamint elmélyítse a szervezet és Közép-Európa régiói közötti együttműködést. Szó volt arról is, hogyan fordítható a státusz a legkevésbé fejlett régiókban a turizmusban és a természetvédelemben dolgozók számának növelésére.

„Fontos, hogy tudatosítsuk, az idegenforgalom, mint ágazat képes serkenteni a fejlődést. Az idegenforgalom fenntartható fejlesztése pedig nemcsak az emberek jólétéhez járul hozzá, hanem a környezetre gyakorolt hatásokat is figyelembe veszi” – hangsúlyozta Norbert Kurilla, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára.

„Amikor Kelet-Szlovákiáról esik szó, többnyire olyan témák merülnek fel, mint a kevés munkalehetőség vagy a fejletlen infrastruktúra. Keveset beszélünk viszont arról, mit tud nyújtani a régió“ tette hozzá és rámutatott, hogy a legtöbb világörökségi helyszín épp a kevésbé fejlett térségekben fekszik, ahol az idegenforgalom fejlesztésének munkahelyekteremtő hatása is lenne.

Az UNESCO világörökségi jegyzékében jelenleg két természeti helyszín szerepel: az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai valamint a Kárpátok ősbükkösei. A kulturális világörökségek listájára további öt szlovákiai helyszín került fel: Selmecbánya, valamint Lőcse, Szepes vára és a kapcsolódó műemlékek, a vlkolineci skanzen, a szlovákiai Kárpátok fatemplomai és Bártfa történelmi belvárosa.

Ajánló