A cégek kicseleznék a 13. fizetést

Fordítva is elsülhet a 13. fizetés bevezetését szorgalmazó javaslat, melyre a cégek akár úgy is reagálhatnak, hogy csökkentik a béreket.

A 13. fizetés akár a béremeléseket is visszafoghatja
Ján Krošlák felvétele

A vállalkozók többsége elhibázott, populista döntésnek tartja a Szlovák Nemzeti Párt javaslatát az alkalmazottaknak járó 13. fizetés kötelezővé tételére. A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) elemzése szerint az intézkedés könnyedén megkerülhető lenne, így az alkalmazottak bevételeinek a növekedése helyett legfeljebb a nemzeti párt népszerűségének a növelésére lenne jó.

Andrej Danko pártelnök a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) április eleji ünnepi közgyűlésén vetette fel az ötletet, hogy még a jelenlegi választási ciklusban Szlovákiában is be kellene vezetni a 13. bért, és hogy a munkáltatók se legyenek ellene, adó- és járulékmentessé kellene nyilvánítani. Mit gondolnak minderről a szlovákiai vállalkozók? Erre kereste a választ a Szlovák Vállalkozói Szövetség, amely az elmúlt napokban egy internetes közvélemény-kutatás során kérte ki a cégvezetők véleményét. „A 13. fizetés kötelezővé tétele egy olyan populista döntés, amely rontana a vállalkozói környezeten, ártana az ország gazdaságának, és semmilyen pluszt nem jelentene az alkalmazottaknak” – Peter Kremský, a PAS elnöke szerint nagy vonalakban ezt gondolja az intézkedésről a vállalkozók döntő többsége.

A PAS felméréséből kiderült, hogy a szlovákiai cégek nagyjából 70 százaléka egyébként már ma is fizet év végi juttatást vagy 13. fizetést. Igaz, több mint a felük ezt nem minden alkalmazottjának fizeti ki, az év végi juttatással szeretnék ugyanis motiválni a dolgozóikat. Az ilyen juttatást fizető cégek harmada azt is bevallotta, hogy ha az adott évben nem a terveik szerint alakul a gazdálkodásuk, a dolgozóik nem számíthatnak a szokásos 13. fizetésre. Kremský szerint azonban az év végi juttatás kötelezővé tételével sem javulna az alkalmazottak helyzete, épp ellenkezőleg. „Ha bevezetnék a kötelező 13. fizetést, a cégek több mint harmada egész egyszerűen visszafogná a béremeléseket, és az így megtakarított összegből fizetné ki az év végi juttatást. Csaknem minden negyedik vállalkozó ennél is tovább menne, és akár csökkentené is a fizetéseket, hogy legyen pénze a 13. fizetésre” – mondta Peter Kremský.

Az sem sokat segítene, ha az év végi juttatás kifizetésének a lehetőségét a vállalkozókra bíznák, miközben ezt adómentessé tennék. A vállalkozók csaknem fele ugyanis ebben az esetben is az év közben kifizetett béreken megtakarított összeget fizetné ki 13. fizetésként. Kremský szerint a cégek számára a legnagyobb motivációt az adó- és járulékterhek csökkentése jelenti, amiből idővel az alkalmazottak is profitálhatnának.

Címkék 

Ajánló