8% körüli az országos munkanélküliség

Pozsony |

Márciusban már csak három járásban volt 20 százalék felett a munkanél-küliek aránya, és a 79 járásból csak 25-ben magasabb 10 százaléknál. Az országos átlag megközelítette a 8 százalékot.

Több ezer alkalmazott találhat munkát a Nyitra mellett épülő új autógyárban
Jozef Jakubčo felvétele

Márciusban 0,35 százalékponttal 8,04 százalékra csökkent az azonnal rendelkezésre álló munkanélküliek aránya. Ugyan még nem érte el a 2008 őszén mért 7,5% körüli legalacsonyabb értéket, de nagyon közel került hozzá. A szociális ügyi minisztérium tájékoztatása szerint ugyanakkor a foglalkoztatottak száma már 30 ezerrel magasabb, mint a csúcsévet jelentő 2008-ban volt.

A leszakadó Gömör

Továbbra is Gömörben a legrosszabb a helyzet, a munkanélküliség már csak a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásban haladja meg a 20 százalékot, habár néhány tized százalékponttal márciusban itt is csökkent. A csökkenés itt várhatóan továbbra is lassú lesz. „Szeretnénk, ha év végéig a munkanélküliek aránya mindenhol 20 százalék alá csökkenne” – jelentette ki Ján Richter (Smer) szociális ügyi miniszter. A munkaerőpiaci helyzet ezelőtt 9 évvel is Gömörben volt a legrosszabb, 2008 októberében 7,51%-os országos munkanélküliség mellett a Rimaszombati járásban 25,68%, a Nagyrőceiben 24,36% a Rozsnyóiban pedig 19,34% volt a ráta.

Az ország túlnyomó részén azonban már 10 százalék alatti a munkanélküliek aránya, a 79 járásból 54-ben már egyszámjegyű a ráta. A legrosszabb helyzetben lévő 25 járás a három legkeletebbre eső megyében – Besztercebánya, Kassa és Eperjes – található. Richter abban bízik, hogy ezekben a járásokban is csökkenhet a munkanélküliség a foglalkoztatás-támogatási intézkedések hatására. „A leszakadó járásokban mintegy 50 millió eurós támogatásból indítottunk munkahelyteremtő és a foglalkoztatást csökkentő programokat” – állítja a miniszter.

Jegybank: 7,99%

A Szlovák Nemzeti Bank statisztikai elemző osztálya szerint a csökkenés egyrészt a gazdasági növekedésnek köszönhető, de jelentősen segíti az is, hogy emelkedik a nyugdíjba vonulók száma is. „A második legfontosabb tényező a lakosság elöregedése, emelkedik a nyugdíjba vonulók száma, miközben csökken a munkaerőpiacra belépő fiataloké” – áll a jegybank statisztikai osztályának elemzésében. Az elemzők szerint a rendelkezésre álló munkanélküliek aránya a hivatalosnál is alacsonyabb – a szezonális hatástól megtisztított ráta 7,99%.

Emelkedhetnek a bérek

A csökkenő munkanélküliségnek ugyanakkor kettős hatása van: emelkednek a bérek, és egyben csökken a megfelelő alkalmazottak száma, vagyis a munkaadók kerülnek nehezebb helyzetbe. „A munkaerőpiacon kialakult feszültség a megfelelő alkalmazottak érezhető hiánya mellett egyben a bérek emelkedése irányába ható tényező” – állítja Alexander Karšay, a jegybank elemzője. Az átlagfizetések az első két hónapban 3,6%-kal nőttek, ez a következő hónapokban még erősödhet, mert egyes nagyvállalatokban most lép életbe a korábban kialkudott béremelés. A jegybank a munkaerőpiac erősödését várja. „A következő hónapokban is folytatódhat az új munkahelyek dinamikus keletkezése” – állítja az elemzés. Ezt segíti majd a Jaguar Landrover nyitrai gyárának beindulása, amely jövő januárra tervezi a gyártás elindítását.

Ajánló