Gašparnak már nem akaródzik rendőrfőnökösdit játszani

Pozsony |

Nem vagyok hozzánőve a rendőrfőkapitányi székhez - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány a keddi korrupcióellenes tüntetésre reagálva. A tüntetők egyik követelése Gašpar leváltása volt.

Tibor Gašpar rendőrfőkapitány Robert Kaliňák belügyminiszter árnyékában
Jozef Jakubčo felvétele
A rendőrfőnök azt állítja: már a 2016-os választások után le akart mondani, részben egészségügyi okokból, de végül a szlovák EU-elnökségre hivatkozva meggyőzték őt, hogy maradjon még. Ha azonban megváltoztatnák a rendőrfőkapitány kiválasztásának módját, és esetleg pályázatot írnának ki a posztra, azon már biztosan nem indulna. "Ha a belügyminiszter lemondat, tiszteletben fogom tartani a döntését" - tette hozzá. Az esetleges leváltását ugyanakkor Gašpar nem érezné indokoltnak. 
 
A tüntetés szervezőit Gašpar meghívta egy nyílt napra a rendőr-főkapitányságra, ahol találkozhatnak a nyomozókkal, megismerkedhetnek a bizonyítási eljárás részleteivel, és a rendőrség korrupcióellenes tevékenységével. A tüntetéssel kapcsolatban elmondta: üdvözli a hasonló megmozdulásokat, ha azok megváltoztatják a közvélemény hozzáállását a korrupció problémájához és bátorítják az állampolgárokat az ilyen jellegű bűncselekmények jelentésére.

Ajánló