Idáig ér a Kreml árnyéka

Nagy a rés a pajzson, Szlovákia a második legvédtelenebb a V4 tagországai közül a külföldi, elsősorban orosz felforgató tevékenységgel szemben. Magyarországot előztük meg, Csehország és Lengyelország bőven előttünk jár.

SITA/AP-felvétel

Mindez abból a tanulmányból derül ki, melyet a Globsec Policy Institute pozsonyi biztonságpolitikai intézet dolgozott ki magyar, cseh és lengyel partnereivel. Az összehasonlító elemzés több területen vizsgálta a közös kommunista múltra visszatekintő országok sebezhetőségét, számba vette a közvélekedést, a belpolitikai helyzetet, a sajtóban megjelenő írásokat, az állam politikáját és intézkedéseit, valamint a polgári társadalom állapotát.

A legrosszabb értékelést Magyarország kapta, a tanulmány készítői szerint egyre jobban távolodik Nyugat-Európától több kulcsfontosságú kérdésben. Ez szerintük a liberális demokrácia alapelveinek kormányzati elutasításából fakad, továbbá a magyar politikai elit egyre inkább az orosz hatalmi szféra felé hajlik, annak ellenére, hogy a közvélemény továbbra is erősen Nyugat-barát.

Szlovákia sebezhetőség tekintetében nem áll sokkal jobban, mint Magyarországtól. Bár az ország lakosai pozitívan viszonyulnak az Európai Unióhoz, a V4 tagországai közül a legkevésbé támogatják a NATO-t, ráadásul a régióban itt tapasztalható a leginkább Amerika-ellenes hangulat. A Globsec figyelmeztet: Szlovákia energiafüggősége Oroszországtól nagyon nagy, és az állam nem tesz eleget a külső ellenséges befolyás és a felforgató tevékenység ellen – a politikai elit meglehetősen naivan viszonyul a Kreml közép-európai geopolitikai céljaihoz. Szlovákia emellett a meglehetősen oroszbarát közvélemény miatt is a legsebezhetőbb országok közé tartozik. A tanulmány készítői szerint ez elsősorban az alternatív média komoly jelenlétének köszönhető Szlovákiában – csaknem száz, álhíreket terjesztő weboldal működik nálunk.

Daniel Milo biztonságpolitikai elemző, a Globsec munkatársa szerint fontos lenne, hogy a témával minél többet foglalkozzon a közbeszéd, és elsősorban az illetékes szervek, a titkosszolgálat, a belügyi és a védelmi tárca. Az intézet több javaslatot is megfogalmazott: aktualizálni kellene az országok biztonsági stratégiáját, speciális egységeket kell létrehozni az egyes tárcáknál. Fel kell tárni és nyilvánosságra kell hozni az álhíreket terjesztő hálózat struktúráját. Fontosnak nevezték a média függetlenségének és objektivitásának biztosítását és a demokratikus értékek hangsúlyozását az oktatási és nevelési folyamatban. (fm, SITA)

Ajánló