Kint az első magyar vasúti tábla

Pozsony |

Hosszú évek után végre elkezdődött a vasúti kétnyelvűség Szlovákiában, múlt héten a Tőketerebesi járásban fekvő Újhely (Slovenské Nové Mesto) vasútállomására helyezték ki az első magyar feliratú táblákat. Azt, hogy mikor kerül ki a többi, továbbra sem tudták pontosítani.

Így néz ki az első hivatalos magyar vasúti tábla Szlovákiában
Leczo Zoltán felvétele

Olvasónk figyelmeztette tegnap szerkesztőségünket arra, hogy az újhelyi állomáson múlt hét végén váratlanul elkezdték felszerelni az új magyar táblákat. „A felirat mérete, színe és betűtípusa teljesen megegyezik a szlovák felirattal” – közölte lapunkkal olvasónk a hírt, amelyet később a Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) szóvivője, Martina Pavlíková is megerősített. „Ez az első állomás, amelyre kihelyeztük az állomás magyar elnevezését tartalmazó táblát. A táblák egy részét a ŽSR önállóan szereli fel, ez is közéjük tartozik, egy részüket viszont külső beszállító. Már befejezés előtt áll az erre a célra kiírt tender, melynek része lesz a táblák kihelyezésének pontos időrendi sorrendje” – pontosította az Új Szónak Pavlíková azzal, hogy a verseny győztese az elvárások szerint április végén kezdi felszerelni a további állomásokra a táblákat.

Éveken át húzódott a vita arról, kikerülhetnek-e az állomásokra a táblák vagy sem. Tavaly év végén jelentette be Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter, hogy elrendelte 55 állomáson a kétnyelvű táblák kihelyezését; 54 állomásra magyar, egyre pedig ruszin feliratú tábla kerül. A miniszter az alig két héttel ezelőtt a lapunknak adott interjúban azt mondta, sürgetni fogja, hogy a táblák tíz nagyobb városban, például Dunaszerdahelyen, Komáromban, Párkányban és Füleken mielőbb, néhány héten belül kikerüljenek, ám emlékeztetett, hogy a vasúttársaságnál nem mennek gyorsan a dolgok.

A legelső táblákat végül nem ezekben a városokban, hanem váratlanul a lista egyik legkisebb községének vasútállomásán helyezték ki. Bár a közvélemény és a sajtó nagy érdeklődéssel kísérte a táblák körüli huzavonát, a vasúti kétnyelvűség reális kezdetéről végül az érintett község lakosai és az újságírók is lemaradtak. Információink szerint a minisztérium ugyan tervez sajtótájékoztatót a kétnyelvű táblák kihelyezéséről, de csak akkor, ha a táblák az első nagyobb vasútállomásra is kikerülnek.

Ajánló