Csökkenő munkanélküliség

Pozsony |

Újabb mélypontra csökkent a munkanélküliség, a szociális ügyi minisztérium most megpróbál a tartósan munkanélküliek helyzetén javítani. Két új programot indítanak a legrosszabb helyzetben levő munkanélküliek alkalmazására.

Az autógyárak is egyre több embert alkalmaznak
Jozef Jakubčo felvétele

Februárban 9 éves mélységbe süllyedt a munkanélküliség, országos szinten már csak 8,39 százalék volt azon állástalanok aránya, akik azonnal munkába tudtak volna állni. Ilyen szinten legutóbb a gazdasági válság előtt, 2008 decemberében volt. Ez az egy hónappal korábbihoz képest 0,25 százalékpontos csökkenést jelent. Az ország 79 járásából már csak 26-ban magasabb 10%-nál a ráta. Összesen 267 ezer ember volt munka nélkül, közülük 228 ezer tudott volna azonnal munkába állni. Hat hónapnál rövidebb ideje 96 500 ember keresett munkát, a minisztérium szerint nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy hamarosan munkát találnak maguknak. Korosztályos bontás alapján a 29 évesnél fiatalabb munkanélküliek száma 67 500 fő, a 40 éven aluliak száma 132 500 fő.

Sok a beteg

Február általában a munkaerőpiac élénkülésével jár, és a gazdasági növekedés üteme is hozzájárult a munkanélküliek számának csökkenéséhez; a munkanélküliek számának csökkenését ugyanakkor torzítják egyes statisztikai és adminisztratív tényezők is, állítják elemzők. „A beteget jelentő munkanélküliek száma január óta tovább emelkedett, elérte a 11,3%-ot, vagyis minden 10. munkanélküli betegség miatt nem tudott volna munkába állni, ami 2011 óta a legmagasabb szint” – magyarázta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. Enyhén emelkedett azok száma is, akiket azért húztak ki a munkanélküliek közül, mert nem működtek együtt a hivatallal.

Tartósan munkanélküliek

A tartósan munkanélküliek száma továbbra is csak nagyon lassan csökken. „Az egy évnél hosszabb ideje nyilvántartott munkanélküliek száma 130 ezer fő” – tájékoztatott Ján Richter miniszter. Náluk is rosszabb helyzetben vannak, akik már két éve nem dolgoztak egy napot sem, ők teszik ki az összes munkanélküli több mint egyharmadát, 92 ezer főt. A munkaügyi hivatal egyik projektje őket célozza, állami támogatást kérhetnek azok a nem állami szolgáltatók, amelyek a leghátrányosabb helyzetben levő munkanélkülieket készítenék fel a munkába állásra. A munkaügyi hivatallal kötött megállapodás alapján havonta maximum 439 euró támogatást kap az a szolgáltató, aki alkalmazza a munkanélkülieket. A támogatást havonta kapja a szervezet, és legfeljebb 9 hónapig igényelhető. „A támogatás célja, hogy a legnehezebb helyzetben lévő munkanélkülieket is el tudjuk helyezni a munkaerőpiacon” – magyarázta Marian Valentovič, a központi munkaügyi hivatal vezérigazgatója. A célra összesen több mint 9,9 millió euró; túlnyomó részben uniós támogatás áll a hivatal rendelkezésére.

Leszakadó járások

A másik, tegnap bejelentett projekt a leszakadó járásokban lesz elérhető. A vonatkozó szabályozás szerint jelenleg 12 járás tartozik ebbe a körbe, de hamarosan újabb öt járással bővül. A támogatásra a munkaadók pályázhatnak, akár 15 hónapra kaphatnak bértámogatást új munkahely létrehozására azzal a feltétellel, hogy a munkahelyet további 5 hónapon át fenntartják. A támogatás összege a teljes munkaerőköltség 85 százaléka, legfeljebb 588,11 euró havonta egy munkahely létrehozására. Erre a célra 50 millió eurót használhat fel a hivatal. A legrosszabb helyzetben még mindig Szlovákia négy járása, a Rimaszombati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói és a Késmárki van, ahol még mindig 20 százalék feletti a munkanélküliség. (lpj, TASR)

Ajánló