Újabb menet a taxisok és az Uber között

Pozsony |

Újabb tiltakozó akciókat szerveztek az Uber alternatív taxisszolgálat ellen a fővárosi taxisofőrök. Most minden eddiginél agresszívabb módszert választottak; az érintett hivatalok és minisztériumok ennek ellenére sem akarják korlátozni az Uber működését Szlovákiában.

2015-ben forgalomlassítással tüntettek a taxisok az Uber ellen
Jozef Jakubčo felvétele

Tovább folytatódik a fővárosban a taxisofőrök harca az Uberrel. Míg más európai városokban ez a háború autók felgyújtásához és zavargásokhoz vezetett, addig Szlovákiában egyelőre fenyegetésekre korlátozódott a tiltakozás.

Az utast is zaklatták

Az alternatív taxisszolgálat ellen tiltakozó taxisofőrök egy csoportja múlt héten autókkal eltorlaszolta egy Ubernek dolgozó sofőr gépkocsijának útját, teleragasztották autóját „illegal transport” feliratú matricákkal, a sofőrt és az autóban ülő utast pedig megfenyegették, vulgárisan szidalmazták. Az incidensről elsőként a Denník N lap tájékoztatott.

„Jó munka volt!”

Az akcióban részt vevő sofőrök a közösségi portálokon elégedetten tájékoztattak a tiltakozóakciójukról, s állítják, folytatni fogják őket. Meggyőződésük, hogy idővel sikerül rávenni az illetékeseket, hogy korlátozzák az Uber tevékenységét Szlovákiában. Egyelőre úgy tűnik, változás ezen a téren nem várható.

Teljesítik a feltételeket

Az Uber képviselői több alkalommal találkoztak a közlekedési tárca és a pénzügyminisztérium képviselőivel, egyeztettek a vállalkozás feltételeiről, ám eddig a minisztériumok és az illetékes hivatalok egyike sem talált olyan okokat, melyek miatt korlátozni vagy tiltani kellene az Uber tevékenységét. A hivatalnokok állítják, az Uber szintén taxisszolgálatnak minősül, így teljesíteniük kell a törvényes feltételeket.

HÉT HÓNAPIG SEM BÍRTA AZ UBER ELNÖKE

Az Uber állítja, minden sofőrt figyelmeztetnek, hogy meg kell felelniük a szükséges előírásoknak, rendelkezniük kell az előírt engedélyekkel. „Ez a folyamat viszont valamivel lassúbb, ugyanis csak korlátozott számú jelentkező teheti le a vizsgákat, negyedévente egyszer” – idézte az Uber állásfoglalását a Denník N.

Magyarországról távozott

Az Uber egyébként Budapesten megtapasztalta, milyen az, amikor a hivatalok ellenzik vállalkozását. Az alternatív taxisszolgálat sofőrjeit a hivatalok szüntelenül ellenőrizték, sofőrjeinek néhány hétre elkobozták autóik rendszámtábláit, büntetéseket kellett fizetniük. A társaság az ellenőrzéseket érthetetlen zaklatásnak nevezte, végül besokallt, s tavaly július 24-én befejezte tevékenységét Magyarországon. (dem)

Ajánló