Gašpar szerint törvénytelen lett volna a Bašternák elleni razzia

Pozsony |

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség akkor hajtotta végre a házkutatást Ladislav Bašternák ingatlanvállalkozó és Marek Turčan ügyvéd közös cégénél, amikor arra már adott volt minden törvényes keret.

Kéz kezet mos
SITA-felvétel
Állítása szerint az, hogy a megadott cím a vállalat adminisztratív székhelye, csak akkor derült ki, amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek. Gašpar hozzátette: a rendőröknek kötelességük továbbítani a parancsot az épület tulajdonosának vagy használójának, nekik pedig joguk van jelen lenni a házkutatásnál. Ebben az esetben erre nem volt lehetőség. Amikor azonban az illetékest értesítették, már sor kerülhetett a házkutatásra. Hogy Jozef Lutter,  a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatóhelyettese miért tett most feljelentést, Gašpar nem tudta megmondani.
 
Lutter szerint tavaly nyáron valaki megpróbálta megakadályozni, hogy a hatóságok razziázzanak Ladislav Bašternák és Marek Turčan ügyvéd Vega plus nevű cégében. Turčan egyébként Robert Kaliňák (Smer) belügyminiszter üzlettársa. Kettőjüké például a B.A. Haus cég is, melyben részesedését Kaliňák az adócsalás gyanújába keveredett Bašternáktól vásárolta meg. Lutter januárban tett feljelentést, de eddig még nem hallgatták ki. A rendőrség tavaly június 29-én razziázott Bašternák pozsonyi, slavíni lakásában és a Tupého utcai cégben. Ezzel egy időben az ügyész a Karadzsics utcai Vega plus cégben házkutatást, illetve a cég könyvelésének lefoglalását is elrendelte. Amikor a NAKA emberei megjelentek a helyszínen, az akciót vezető rendőrt valaki felhívta és közölte vele, hogy hagyják el a helyszínt. Az esetről készült jelentés szerint a cég nem ott székelt, csak a postája járt a Karadzsics utcába. Lutter szerint ez hazugság volt, a rendőrség még aznap délután megtartotta a házkutatást. Viszont az már nem hatott a meglepetés erejével a tulajdonosokra. (SITA, denník N)

Ajánló