Beblavý: az elfogult bírók ne dönthessenek az amnesztiákról!

Pozsony |

A Miroslav Beblavý körül csoportosuló független képviselők két feltétel teljesülése esetén hajlandóak tárgyalni a mečiari amnesztiák eltörlésére vonatkozó koalíciós javaslat támogatásáról - jelentette ki Beblavý mai sajtótájékoztatóján.

Miroslav Beblavý
TASR-felvétel
A koalíciós javaslat szerint miután a parlament megszavazta az amnesztiák eltörlését, a döntést még az Alkotmánybíróságnak is meg kell vizsgálnia a szavazást követő 60 napon belül. Beblavý egyik feltétele, hogy ha az Alkotmánybíróság nem dönt a kérdésben a megszabott határidőig, az amnesztiák eltörlésére vonatkozó módosítás automatikusan lépjen érvénybe. 
 
A másik feltétel, hogy a döntéshozatalból zárják ki az elfogultsággal vádolható alkotmánybírókat. Beblavý szerint legalább négy ilyen van. "Ha ezt elutasítják (a koalíciós pártok vezetői - szerk. megj.), egyértelmű, hogy ez egy csapda, ami nem az amnesztiák eltörléséhez, hanem végső megerősítésükhöz fog vezetni" - tette hozzá.
 
Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová és Oto Žarnay elmondták: a Ján Budaj  (OĽaNO-NOVA) által benyújtott ellenzéki javaslatot részesítik előnbyen, amely egyszerű alkotmánymódosítással törölné el az amnesztiákat. A kolíciós javaslatot feleslegesen túlkomplikáltnak tartják, de hajlandóak tárgyalni róla.
 
 
A Via Iuris szervezet ma tájékoztatta a képviselőket a mečiari amnesztiák eltörlését célzó online petíció eredményéről. Eszerint a petíciót két hét alatt mintegy 75 500-an írták alá.
 
Az amnesztiák eltörléséről holnap kezd tárgyalni a parlament. (TASR, SITA)

Ajánló