Még drágább is a silány termék az EU keleti részén

Pozsony |

Egy csehországi felmérés kimutatta, az EU keleti országaiban forgalmazott silányabb termékek még drágábbak is, mint a Nyugaton kaphatók.

Gabriel Kuchta illusztrációs felvétele

A nagy nyugati multik által az EU keleti tagországaiban forgalmazott silányabb minőségű élelmiszerekkel kapcsolatban kirobbant botrány orvoslásáért a visegrádi országok külön munkacsoportot hoznak létre – jelentette be tegnapi pozsonyi látogatásán Vĕra Jourová igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemi egyenlőségért felelős uniós biztos. Jourová arra is ígéretet tett, hogy létrehoznak egy weblapot, amelyen keresztül a fogyasztók az élelmiszerek minőségével kapcsolatos összes információhoz hozzájuthatnak.

Az elmúlt hetekben a szlovák, a magyar és a cseh élelmiszer-felügyelet is ellenőrizte a multik által forgalmazott élelmiszerek minőségét, és arra a következtetésre jutott, hogy az EU keleti tagországaiban ezek jóval silányabb minőségben jutnak az üzletekbe, mint Nyugaton, miközben a márkajelzés és a csomagolás egyezik. „Ennél is vérlázítóbb, hogy miközben a keleti tagországokban silányabb minőségű élelmiszert forgalmaznak, ugyanazért a termékért nagyobb összeget kérnek, mint a gazdagabb nyugat-európai fogyasztóktól” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter a csehországi felmérésre hivatkozva, amely a cseh és német üzletek árait hasonlította össze. Az uniós szabályok módosítására Jourová szerint sem számíthatunk, a jelenlegi szabályok ugyanis már most is tiltják a félrevezető reklámokat és a fogyasztók átverését, csak ezek betartására kellene figyelni. (TASR, SITA, mi)

Ajánló