Galko: el kell halasztani az amnesztiákról való szavazást

Pozsony |

Legalább egy hónappal el kellene halasztani a mečiari amnesztiákról való szavazást, hogy tárgyalhasson még az eltörlés módjáról a koalíció és az ellenzék - jelentette ki Ľubomír Galko (SaS) a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) mai politikai vitaműsorában. 

Ľubomír Galko
TASR-felvétel
Galko a műsorban hangsúlyozta, hogy indokolatlan a gyorsított eljárás, hiszen ez esetben nem fenyegetik az államot gazdasági károk, ami az ilyen eljárás feltétele.
 
Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerint a koalíció kezdeményezése gyanús, hiszen nemrég még többen is azt állították a Smerből, hogy az amnesztiák eltörölhetetlenek. Az ellenzéki politikusnak az sem tetszik, hogy a végső szót a politikai indíttatásból kinevezett alkotmánybírók mondanák ki, akiket senki sem választott meg.
 
Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a koalíciós javaslatot kompromisszumosnak nevezte. Egyben emlékeztetett, hogy az amnesztiák eltörlésére vonatkozó, a jelenlegihez hasonló ellenzéki javaslat már hétszer elbukott.
 
 
Juraj Blanár, a Smer alelnöke szerint az amnesztiákat már régen eltörölhették volna, ha a KDH nem utasította volna vissza a részvételt az első Fico-kormányban. A KDH helyett így végül a Smer az SNS-szel és a HZDS-szel alakított kormányt, utóbbi kormánytényezővé válása kizárta az amnesztiák eltörlését.
 

Ajánló