Bugár: még nem volt ilyen esély az amnesztiák eltörlésére

Pozsony |

Bugár Béla történelminek tartja a mečiari amnesztiák megszüntetéséről szóló koalíciós egyezményt, mely eltüntetheti Szlovákia történelmének egy sötét foltját.

TASR-felvétel

Bugár szerint a koalíció javaslata nem egész három hónap alatt véget vethet a mečiari amnesztiáknak – de ehhez az ellenzéki képviselők támogatására is szükség lesz.

A Híd elnöke szerint a legnagyobb különbség a kormánykoalíció és Ján Budaj (OľaNO-NOVA) javasalta között az, hogy a koalíciós javaslat megszerezheti a szükséges többséget. Bugár emlékeztetett, hogy az elmúlt 15 évben már hétszer szavaztak az alkotmánytörvényről, eddig mindig sikertelenül.

Bugár szerint az ellenzéki javaslat is mindenképp az Alkotmánybíróság előtt végezné, és évekig tarthat, míg az döntést hozna. A kormány javaslata viszont két hónapot ad az Alkotmánybíróságnak, hogy döntsön a törvényről.

A koalíciós javaslat azt is lehetővé teszi, hogy az állami szervek újra megkezdjék az eljárást azokban az ügyekben, melyeket az amnesztiák miatt félbe kellett hagyni. Bugár szerint ez az ellenzéki javaslatból hiányzik.

Ajánló