B típusú adóbevallás - a leggyakoribb kérdések–válaszok

Március 31-e az adóbevallások alap határideje. Összegyűjtöttük a B típusú adóbevallásra vonatkozó leggyakoribb kérdéseket, és meg is válaszoljuk.

Képarchívum - Peter Žákovič felvétele

1. A B típusú adóbevallás 3. sorában SK NACE kódot kell megadni. Ezt a sort mikor kell kitöltetni, és hol lehet megtudni ezt a kódot?

A 3. sort csak az tölti ki, akinek vállalkozásból vagy más önálló kereső tevékenységből van bevétele. A 3. sorba a statisztikai hivatal 306/2007-es számú rendelete szerint kell feltüntetni az SK NACE-kódot, mely az ún. OKEČ kódot helyettesíti. Az SK NACE-kódok megtalálhatók a www.statistics.sk internetes oldalon. A „fő tevékenység” ablakba pedig azt a tevékenységet kell beírni, mely révén a vállalkozó a legnagyobb bevételre tett szert.

2. Saját műalkotás létrehozásából és közvetítői tevékenységből származó bevételem volt. Élni akarok a 40%-os átalánykiadások lehetőségével. Ezt hogyan jelöljem meg az adóbevallásomban?

Ha az adózó a kiadásait a bevételek bizonyos százalékaként adja meg, az egyes bevételtípusoknál nem tünteti fel a kiadásokat, hanem azokat együttesen kell megadni, beleértve a befizetett járulékokat is az 1. táblázat 9. sorában, miközben az 1. táblázat alatt meg kell jelölni ezt a tényt.

3. A „bizonyíthatóan befizetett járulékok” ablakban a külföldön befizetett biztosítási díjat is fel kell tüntetni?

A külföldön kifizetett biztosítási díjat, mely az adózó számára elismert kiadás, be kell írni a „bizonyíthatóan befizetett járulékok” ablakba, de az adóbevallás 2. mellékletében ezt nem kell feltüntetni.

4. Ki köteles kitöltetni az 1a. táblázatot?

Az 1a. táblázatot olyan személy tölti ki, akinek vállalkozásból, bérbeadásból, valamilyen mű használatából, művészi tevékenységből van bevétele, s adónyilvántartást vezet.

5. Aki kettős könyvelést használ, köteles kitölteni az 1. táblázatot?

Az 1. táblázatot csak az tölti ki, aki egyszerű könyvelést használ, a kiadásokat százalékokban adja meg, vagy adónyilvántartást vezet. Aki kettős könyvelést használ, a 39. sort tölti ki.

Ajánló