Részleges boltzár lesz Szlovákiában

Pozsony |

Az eddigi évi 3,5 nap helyett évente összesen 16 napon át tarthatnak zárva Szlovákiában az üzletek – a Fico-kormány tegnap elfogadta az erről szóló, a kormánykoalíciós képviselők által benyújtott tervezetet. 

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

A parlament legközelebbi ülésén már terítékre is kerül a törvénytervezet, s ha elfogadják, akkor május 1-jén lép életbe. A boltzár természetesen számol a kivételekkel is, a benzinkutakra, gyógyszertárakra, reptéri, kikötői, vasútállomáson működő üzletekre és szuvenírboltokra nem vonatkozik.

Napjainkban január elsején, húsvétvasárnap, december 25-én tartanak zárva Szlovákiában az üzletek, továbbá december 24-én 12 órától. Ha a javaslaton nem változtatnak, akkor májustól a következő napokat érinti a boltzár: január 1., január 6., nagypéntek, húsvétvasárnap, húsvéthétfő (14 óráig), május 1., május 8., július 5., augusztus 29., szeptember 1. szeptember 15., november 1., november 17., december 24. (12 óra után), december 25. és december 26. Még vitatott, hogy a húsvéthétfői részleges nyitva tartást engedélyezzék. (SHZ)

Ajánló