A miniszter szerint átverték a szerb vendégmunkásokat

Pozsony |

Legalább 680 szerbiai vendégmunkás dolgozik Szlovákiában feketén, ezek többsége a Samsung galántai üzemében. A munkások engedélyeit Magyarországon hamisították, állítja Ján Richter (Smer) szociális ügyi miniszter.

A Samsung galántai gyárának Erdélyben is toborzott a Largo
Pavol Funtál felvétele

Átverték a Szlovákiában dolgozó szerbek többségét, állítja Ján Richter szociális ügyi miniszter, aki tegnap tárgyalt erről szerb kollégájával, Alekszander Vulinnal. A megoldás egy új megállapodás, vagy a jelenleg érvényes memorandum kibővítése lehet, amely szabályozza a Szlovákiába küldött dolgozók esetében az eljárást, a felelősségek és a kölcsönös tájékoztatást – jelentette ki a miniszter. Szerinte egyes munkaerő-közvetítő ügynökségek állnak a feltételezett csalás mögött. „Nemcsak a törvények kiskapuit keresik meg, hanem hamisítják a szerbek szlovákiai alkalmazásához szükséges alapdokumentumokat is” – jelentette ki Richter. Az ügynökségek magyarországi és csehországi leányvállalataik segítségével akarják megkerülni a szlovákiai szabályokat, ezért Richter tárgyalni akar magyarországi és csehországi kollégáival is.

Hamisított iratok

A Richter által említett egyik munkaerő-közvetítő cég a Largo Slovakia, amelynek Magyarországon és Szerbiában is van fiókcége. „Több, a magyar hatóságok által is megerősített információ igazolja, hogy sok szerb állampolgárt becsaptak, feketén tartózkodnak Szlovákiában, és erről ők nem is tudtak” – jelentette ki Richter.

A Largo az egyik legnagyobb ügynökség, amely ebben részt vesz, legalább 680 szerb vendégmunkást közvetített szlovákiai cégekhez, elsősorban a galántai Samsunghoz úgy, hogy Magyarországon hamisították a dokumentumaikat. Ezeknek az alkalmazottaknak nincs társadalombiztosításuk sem Magyarországon, sem Szlovákiában. A Samsung azzal védekezik, hogy eddig még semmilyen ellenőrzés nem talált illegális munkásokat a társaság alkalmazásában. „Ha illegális alkalmazottakra bukkannak a közvetítő ügynökségeknél, akkor határozottan lépni fogunk” – tájékoztatta lapunkat Lenka Demovičová, a Samsung sajtóképviselője.

A Largo-jelenség

A Largo Szlovákiában is aktívan toboroz, a galántai Jasplastikba például 2,20 eurós órabérért keresnek munkásokat, ami azonos a jelenlegi minimálbérrel. Igaz, hogy ezt nettó fizetésként ígérik, viszont 2, 3 sőt 4-műszakos munkavégzés mellett.

A hirdetésben azt írják, hogy biztosítják az utaztatást is, azt nem, hogy ezért kell-e fizetni. Korábbi hírek alapján Magyarországról is közvetítettek munkaerőt Szlovákiába, és nekik is csak a minimálbért fizették. Az interneten elérhető információk szerint a Largo Hungary Kft. 2015-ös árbevétele 618 millió forint volt.

Erdélyi vendégmunkások

A Largo 2015-ben Erdélyben is toborzott a galántai Samsungnak, a helyi, internetes információk szerint ugyancsak minimálbért kaptak a közvetített munkások. Már a megérkezésük napján, hosszú utazás után dolgozniuk kellett. „Csak az egyharmad műszak után mehettünk el a szállóra, azért egyharmad, mert mint kiderült, napi tíz–tizenkét óra várt ránk 2,2 eurós órabérért – számolt be a nagyváradi Reggeli Újság szerint az egyik vendégmunkás. – Természetesen semmilyen szerződést nem kötöttek velünk, vagyis nem hivatalosan zajlott a munka. Heti 30 eurót kaptunk előlegként, amiből el kellett látnunk magunkat, ami szintén nagy beosztást igényelt. Azt mondták, a szállás ingyenes, de valahogy mégsem stimmelt ez a kevés pénz, hisz amikor a havi fizetésre került a sor, alig 500 euró fölötti bér jött ki egész hónapra.” (lpj, TASR)

Ajánló