Kiska az Alkotmánybíróság döntésére vár, Fico szerint alkotmányt sért

Pozsony |

A kormánykoalíció felszólította ma Andrej Kiksa államfőt, hogy nevezze ki a hiányzó alkotmánybírókat. Fico szerint az elnök "durván megsérti az alkotmányt" azzal, hogy akadályozzá az alkotmányos intézmények rendes működését, továbbá megsérti a jelöltek alapjogait is. 

Robert Fico / Andrej Kiska
Képarchívum
Fico értelmezésében a Velencei Bizottság napokban közzétett állásfoglalása a kormánynak adott igazat, ezért felszólította Kiskát, hogy haladék nélkül nevezze ki a hiányzó három alkotmánybírót. A jelölteket még az előző parlament hagyta jóvá.
 
Roman Krpelan elnöki szóvivő közleménye szerint az államfő tiszteletben tartja a Velencei Bizottság állásfoglalását és kinevezi a hiányzó alkotmánybírókat, amint az Alkotmánybíróság dönt a jelöltek által benyújtott panaszok ügyében, és kiderül, hogy az eredeti jelöltek közül ki tekinthető továbbra is jelöltnek. Egyben felszólította a koalíciós pártok vezetőit, hogy tegyenek eleget a kormányprogramban foglaltaknak, és szigorítsák az alkotmánybíró-jelöltek pályázati feltételeit, ahogy azt a Velencei Bizottság állásfoglalása is ajánlja.

Ajánló