Gašpar: semmit nem söprünk a szőnyeg alá

Pozsony |

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány értékelte a rendőrség korrupcióellenes harcát, az egyenruhások munkájával elégedett, a Gorilla- és a Bašternák-ügyekkel kapcsolatos kérdések felhergelték. Azt állítja, egyetlen esetet sem söpörtek a szőnyeg alá.

Robert Kaliňák belügyminiszter (b) és Tibor Gašpar rendőrfőkapitány
TASR-felvétel

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség korrupcióellenes osztálya tavaly 547 esetet vizsgált, 357 nyomozás volt kapcsolatos lefizetésekkel, a többi egyebek mellett különböző gazdasági csalásokkal. Összesen 260 embert gyanúsítottak meg, ebből 141-et korrupcióért. A keletkezett kár közel 30 millió euró volt.

Nem elégedett

Gašpar szerint a gyanúsított személyek tavaly összesen 338 ezer euró kenőpénzt követeltek, ebből több mint 319 ezer eurót átvettek. Holott a felkínált kenőpénz összege 141 ezer euró volt, amiből 57 ezret adtak át. A rendőrfőkapitány szerint a korrupcióellenes harcról a sajtó gyakran olyan képet fest, mintha a hatékonysága a nullával lenne egyenlő. „Hatékonyan dolgozunk, az eseteket nem söpörjük a szőnyeg alá, a vonatkozó törvényeknek megfelelően vizsgálódunk” – mondta tegnap Gašpar. Bár azt állítja, a rendőrség figyelmét magas beosztásban dolgozó tisztségviselők sem kerülik el, a statisztikákban és a lezárt ügyekben rendszerint ismeretlen hivatalnokokat vádoltak.

A 2016-ban korrupcióval gyanúsított személyek listájának első helyére a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét tette, aki állítólag közlekedési kihágás során próbált lefizetni rendőröket. Az ügy jelenleg a bazini Specializált Büntetőbíróságon van. Slotát egy volt polgármester és más hivatalnokok követik a listán. „A statisztika nem rossz, de egyetértek önökkel, hogy nem vagyunk vele elégedettek” – állítja Gašpar.

Bírálja az újságírókat

A rendőrfőkapitány ingerülten reagált a Gorilla-ügy és az adócsalásokkal gyanúsított Tibor Bašternák vállalkozóval kapcsolatos kérdésekre. Arra a kérdésre, miért nem került bíróság elé egyetlen politikus vagy miniszter sem, Gašpar azt válaszolta, ha bűncselekményt követnek el, a vonatkozó törvények értelmében megvádolják őket. „Garantálom, ha bizonyítani tudunk egy esetet, akkor parlamenti képviselőt vagy kormánytagot is megvádolunk. Ilyen eddig nem történt” – mondta a rendőrfőkapitány. Véleménye szerint az újságírók nem ismerik a büntetőjogot, és szándékosan próbálnak kiforgatni bizonyos tényeket. „Én már korábban elgondolkoztam azon, nem kellene-e visszaállítani a múltból ismert rendszert, ám azzal a különbséggel, hogy a párt vezető helyét az újságírók vezető szerepe venné át” – mondta Gašpar.

LEÁLLÍTOTTÁK A NYOMOZÁST A BEŠTERNÁK-ÜGYBEN

Arra már nem akart reagálni, hogy épp az újságírók oknyomozásának köszönhetően került több súlyos politikai botrány bíróság elé. Az egyik legismertebb a hírhedt faliújságtender, amelyben az SNS két volt miniszterét, Marián Janušeket és Igor Štefanovot azzal vádolják, hogy egy állami megrendelést egy előre kiválasztott cégnek adtak, a tendert csak a minisztérium zárt folyosóján hirdették meg egy faliújságon. 7–12 éves börtönbüntetés fenyegeti őket. Ugyanúgy az újságírók cikkei vették rá a nyomozókat arra, hogy megvizsgálják Bašternák gyanús vállalkozásait.

Ajánló