Minket is elérhet a kanyarójárvány

Pozsony |

Csak idő kérdése, mikor tör ki Szlovákiában is a kanyarójárvány – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Ján Mikas tiszti főorvos. Elmondása szerint az ország négy kerületében 95%-kal kevesebb gyereket oltottak be, és ilyen aránynál bármikor kitörhet a járvány.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

Romániában tört ki néhány hónapja a kanyarójárvány, onnan átterjedt Magyarországra is. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tegnapi közleménye szerint az Európai Unió és a térség más országaira is átterjedhet. Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer beteget regisztráltak Romániában, és az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarósok száma. Járványt jelentett Románia mellett Ausztria, Németország, Olaszország és Belgium is. Magyarországon tegnap lapzártáig 13 fertőzött volt.

Szlovákiában a Pozsonyi, a Nagyszombati, a Besztercebányai és a Kassai kerületben alacsonyabb 95 százaléknál a gyerekek beoltottsága.

CIKKÜNK A TÉMÁBAN: SÚLYOS KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK AZ OLTÁSELLENES KAMPÁNYNAK

„Azt ajánljuk azoknak a szülőknek, akik az oltásellenes aktivisták félrevezető érvei alapján úgy döntöttek, nem oltatják be gyermekeiket, mielőbb menjenek el a gyermekorvoshoz és érdeklődjenek az oltás lehetőségeiről” – mondta tegnap Mikas. A tiszti főorvos arra emlékeztetett, hogy a kanyaró nagyon gyorsan terjed, s akinek eddig nem volt, s fertőzött személlyel lép kapcsolatba, 100 százalékra biztos lehet benne, hogy elkapja. Szlovákiában legutóbb 2012-ben észleltek kanyarót, azóta egyetlenegy eset sem volt; a környező országokban uralkodó helyzetre való tekintettel viszont ez minden bizonnyal rövidesen megváltozik. (dem, MTI)

Ajánló