A szlovákokat sújtja a magyarok ellen hozott törvény

Pozsony |
A szlovák állampolgársági törvény miatt már 1707-en vesztették el állampolgárságukat, közülük „csak” 88-an a magyar állampolgárság felvétele miatt.
Képarchívum
A Fico-kormány a magyar állampolgársági törvényre reagálva fogadta el 2010-ben a törvényt, amely tiltja a kettős állampolgárságot.
 
448-an a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el a szlovákot, majd a német (412), az osztrák (242) és a brit (159) állampolgárságot választók következnek a belügyminisztérium friss statisztikája szerint. 
 
Szlovákia „ajándékozott” még 72 állampolgárt az USA-nak, 41-et Norvégiának, 35-öt Hollandiának, a sorban Svájc, Írország, Belgium, Ausztrália, Olaszország, Kanada, Finnország, Svédország, Franciaország következik. A lista végén 2-3 új állampolgárral Kína, Oroszország, Dánia, Izland, Lengyelország, Ukrajna, Új-Zéland, Izrael, Szerbia és Szingapúr áll.
 
2015-ben valamelyest enyhítettek a törvényen, visszakérheti szlovák állampolgárságát az, aki a másik felvételekor lakhellyel rendelkezett az adott országban. Ez alapján 300-an igényelték vissza állampolgárságukat, közülük 221-en jártak sikerrel, köztük három magyar állampolgár. (ú, tasr)
 

Ajánló