Mérsékelten szabad a szlovák gazdaság

Robert Fico csaknem egy évtizedes regnálása és az általa képviselt baloldali gazdaságpolitika miatt Szlovákia búcsút intett a gazdasági szabadságnak. Ma már csak a mérsékelten szabad gazdaságok közé tartozunk.

Vladimír Šimíček felvétele
Szabad gazdaságú országok

1. Hongkong

2. Szingapúr

3. Új-Zéland

4. Svájc

28. Csehország

30. Ausztria

39. Románia

45. Lengyelország

47. Bulgária

56. Magyarország

57. Szlovákia

178. Kuba

179. Venezuela

180. Észak-Korea

(Forrás: heritage.org)

Hongkong ismét a világ legszabadabb gazdaságának minősül az amerikai Heritage Alapítvány és a The Wall Street Journal közös rangsorában. Az összegzésből kiderül, hogy a Kínai Népköztársaság különleges közigazgatási területének számító Hongkong 89,8 pontot szerzett meg az elérhető 100 pontból, az egy évvel korábbihoz képest a mutató 1,2 ponttal emelkedett. A tekintélyes amerikai kutatóintézet 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról, Hongkong azóta mindig az első helyen végzett.

A washingtoni székhelyű szervezet – a honlapján szereplő adatok szerint – 0 és 100 pont között osztályozva az országokat vizsgálta többek között a kereskedelmet, a vállalkozások működését, az adórendszert, a kormányzati kiadásokat, a monetáris politikát, a beruházásokat, a munkaerőpiacot, a pénzügyi szolgáltatásokat, a magántulajdon védelmét és a korrupciót. A magasabb pontszám mérsékeltebb kormányzati beavatkozást jelent. A Heritage frissen közölt rangsorában csak öt ország gazdasága minősül teljesen szabadnak (80–100 pont közötti eredménnyel): Hongkong mellett Szingapúr (88,6 pont), Új-Zéland (83,7 pont), Svájc (81,5 pont) és Ausztrália (81 pont).

Szlovákiának idén már csak a mérsékelten szabad csoportban (60–69,9 pont) jutott hely. Ezúttal 65,7 pontot értünk el, csaknem egy százalékponttal kevesebbet, mint tavaly. Ez a világ legszabadabb gazdaságait tartalmazó listán az 57. helyre volt elég, így már az 56. helyen található Magyarország is megelőz bennünket. Arról már nem is beszélve, hogy Lengyelország a 45., Románia a 39., Csehország pedig 28. a listán. Szlovákia gazdasága mára így régiónkban a legkevésbé szabadnak számít.

Nem volt ez azonban mindig így. Az első és második Dzurinda-kormány piacbarát gazdaságpolitikájának köszönhetően a 2000-ben elért nem egész 54 pontról 2006-ra sikerült felküzdeni magunkat 70 pontra. Robert Fico baloldali hatalomátvételét követően azonban romlott a helyzet, így nem csoda, hogy míg például Szlovákia még 2013-ban is a világ 42. legszabadabb gazdasága volt, ma már csak az 57., miközben már olyan országok is megelőzik, mint Ruanda, Koszovó, Kolumbia vagy Botswana. A vizsgált 180 országból egyébként az utolsó helyre ezúttal is Észak-Korea került 4,9 ponttal, amelyet Venezuela (27 pont) és Kuba (33,9 pont) előz meg. (mi, MTI)

Ajánló