Drucker mentené az állami VšZP-t

Pozsony |

A Fico-kormány az Általános Egészségbiztosító katasztrofális gazdasági teljesítményére hivatkozva szeretné privatizálni a legjobb gazdasági eredményeket felmutató egészségügyi intézményeket – állítja az ellenzék. Az egészségügyi miniszter az ellenzéket vádolja azzal, hogy szándékosan félrevezeti a lakosságot.

Gondokban az állami biztosító
Jozef Jakubčo felvétele

„A Fico-kabinet újabb veszélyes manőverre készül a szlovák egészségügyben” – figyelmeztet Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő, az egészségügyi tárca legújabb lépéseire hivatkozva. Eszerint a szaktárca négy egészségügyi intézmény – a Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézete, a Szív- és Érrendszeri Betegségek Közép-szlovákiai Intézete, a Szív- és Érrendszeri Betegségek Kelet-szlovákiai Intézete és a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet – aktuális piaci értékét becsültette fel az SK Active társasággal. Beblavý szerint ugyanis az említett, gazdaságilag jó kondícióban levő egészségügyi intézményeket az állami Általános Egészségbiztosító (VšZP) tulajdonába szeretnék adni, így segítve a hatalmas veszteségekkel küszködő állami biztosítón.

„A részvények átruházása azonban csak egy könyvelési trükk, amely egyáltalán nem segít a VšZP silány anyagi helyzetén, hacsak az említett egészségügyi intézményeket a biztosító nem adja el” – mondta Beblavý, aki szerint így nem kizárt, hogy egy újabb átláthatatlan, spekulatív egészségügyi privatizáció előtt állunk. Jelenleg ugyanis az említett intézmények az állam tulajdonában vannak, így nem képezhetik végrehajtás tárgyát, és a kormány engedélye nélkül magánosítani sem lehet őket. Ha azonban a részvényeiket átruházzák a VšZP-re, egy esetleges végrehajtás során már magánkézbe kerülhetnek, ráadásul a privatizáció során már nem lesz szükség a kormány engedélyére. Beblavý szerint arról sem szabadna megfeledkeznünk, hogy a VšZP a kórházaknak fizet az egészségügyi ellátás után. Ha azonban az említett négy intézmény a tulajdonába kerülne, akkor a biztosító érdekellentétbe kerülhet. Az ellenzéki képviselő ezért felszólította Tomáš Drucker egészségügyi minisztert, hogy tegyen le az említett tervéről.

Drucker ugyanakkor egyszerű spekulációnak tartja Beblavý állításait. Azt ugyan nem tagadja, hogy a négy egészségügyi intézmény tulajdonjoga részben a VšZP kezébe kerülne, így segítve ki az állami biztosítót, a privatizáció lehetőségét azonban határozottan visszautasítja. „Az egészségbiztosító nem fog beavatkozni a részvényesi jogok gyakorlásába. Egyszerű könyvelési fogásról van szó” – állítja Drucker, aki szerint az említett egészségügyi intézmények továbbra is az állam tulajdonában maradnak. A tranzakcióra azért van szükség, mert a biztosító törzstőkéje a tavalyi hiány miatt negatív lett, -80 millió euró. Ezt csak a nyereségéből pótolhatná az intézmény, ami akár 10–15 évig is eltarthatna, addig viszont kényszerfelügyelet alatt kellene működnie.

Ezt egyelőre még nem tudni, mekkora tulajdonhányad kerül a biztosító tulajdonába, Drucker szerint erről az értékbecslés lezárását követően döntenek. „Az egyedüli célunk az egésszel az, hogy a VšZP ne legyen kényszerfelügyelet alatt” – mondta a tárcavezető. Az Általános Egészségbiztosító ugyanis tavaly augusztustól veszteséges, a 2016-os gazdálkodása így nagyjából 200–210 milliós mínuszban végzett. Ilyen nagy veszteségre az állami egészségbiztosító esetében még nem volt példa, az államnak így mindent meg kell mozgatnia ahhoz, hogy változtasson a helyzeten. (mi, TASR, SITA)

Ajánló