266 ezer aláírást gyűjtött össze a Momentum

Budapest |

A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást gyűjtöttek a budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéshez - írja a HVG.

A Momentum aláírásai
Fotó: Ács Dániel

Pénteken a Momentum Mozgalom leadja a Fővárosi Választási Bizottságnak a 266 ezer összegyűjtött aláírást. Fekete-Győr András, a mozgalom egyik vezetője elmondta, elvárják Orbán Viktortól és Tarlós Istvántól, hogy ne futamodjanak meg az olimpiai pályázat visszavonásával, hanem tartsák meg erről az ügyről a népszavazást. Hiszen ha enélkül vonják vissza, akkor azzal azokat árulják el, akik támogatják az olimpia ügyét. Fekete-Győr azt is elmondta, hogy az alatt a 45 nap alatt, amíg a választási bizottság vizsgálja az aláírások érvényességét, ők felkeresik az összes megyeszékhelyt, mert fontos helyi problémákkal szeretnének foglalkozni.

Az érvényesség ellenőrzésére, illetve az összegyűjtött aláírások leszámolására 45 napja van a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB). A Magyar Nemzet információi szerint ezt a törvényben meghatározott határidőnél előbb, március 10-ig el fogják végezni.

A Momentum jogászai úgy kalkulálnak, hogy a legoptimistább forgatókönyv szerint valamikor nyáron kerülhet sor az olimpiaellenes népszavazásra. Álláspontjuk szerint ha a népszavazás a szeptember 15-ei NOB döntés utánra csúszna, és Budapest elnyerné a rendezést, akkor egy népszavazással még a győztes pályázat is visszavonható.

(hvg.hu)

Ajánló