Új kompot keresnek Vajka és Keszölcés közé

Pozsony |

Kiírta az új közbeszerzési pályázatot a Vajka és Keszölcés között közlekedő komp üzemeltetésére a Vízépítő Vállalat (VV).

Somogyi Tibor felvétele

 Jelenleg a két település között az USA-ban székelő Ponton City garázscég üzemelteti a kompot. A többszörösen túlárazott és az állam számára rendkívül előnytelen, összesen 25 millió eurós szerződés akkor szűnik meg, ha a vállalat szerződik az új üzemeltetővel. A céggel még nyáron szerződéskiegészítést írtak alá, melynek értelmében a Ponton City nem fog kártérítést követelni azért, hogy a szerződést idő előtt felmondják. A most működő kompot egyébként a Ponton City hónapokkal azelőtt legyártatta, mielőtt a VV meghirdette volna a közbeszerzési pályázatot, melyet egyébként gyakorlatilag a kész hajó paramétereire szabtak. A közbeszerzési pályázatot januárra ígérte Solymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter, a késést akkor azzal indokolta, hogy a helyi polgármesterekkel egyeztetett a tárca, mivel figyelembe akarták venni a helyiek igényeit is. Veronika Remišová (OĽaNO–NOVA), aki a komp-botrányra felhívta a nyilvánosság figyelmét, korábban arra figyelmeztetett, hogy anyagi szempontból az is olcsóbb megoldás lenne, ha az állam venne egy új kompot. Információi szerint ugyanis hozzávetőleg 1 millió euróba kerülne egy új átkelőhajó. Üzemeltetése, a régi komp költségeiből kiindulva, évi 500 ezer euróba kerülne.

A Ponton City már korábban jelezte, hogy ha a VV új közbeszerzési eljárást indít, ők ismét részt vesznek rajta. (SITA, ie)

Ajánló