Komárom gátolhatja az MKP–Híd együttműködést

Pozsony |

Fekete Ferenc, a Magyar Közösség Pártjának komáromi helyi elnöke szerint a párt módosított alapszabálya révén sem kényszeríthetik rá az alapszervezetére, hogy együttműködjön a Híddal.

Menyhártnak Komáromot kell meggyőznie
Somogyi Tibor felvétele

A két párt közti regionális választási együttműködés egyik legkomolyabb akadálya a helyi szervezetek ellenállása lehet, és az MKP Országos Elnöksége eddig a jelöltlistákkal kapcsolatban sem eszközölhetett változtatásokat, azok ugyanis a járási konferenciák hatáskörében voltak. Az MKP Országos Tanácsa a hétvégi ülésén azonban alapszabályt módosított, és lehetővé tette a párt országos elnökségének, hogy megvétózza a megyei választások jelöltlistáit. Fekete korábban úgy nyilatkozott, ha az alapszabály olyan irányba változik, hogy az országos elnökség átveheti a döntés jogát a jelöltlisták kapcsán, az akár a párt felbomlásának kezdetét is jelentheti.

Fekete lapunknak most úgy nyilatkozott, miután megvitatták a helyi elnökségben, mindenki egyetértett azzal, hogy elfogadható az alapszabály-módosításról szóló döntés. „Egyetlen dologgal van problémánk, milyen mértékben fogja használni a vétójogot az országos elnökség. Úgy érezzük, az országos elnökségnek egy alulról építkező pártnál nincsen szerepe a jelöltek kiválasztásánál. Ezt feleslegesnek tartjuk. Ha valaki ellen büntetőeljárás zajlik, vagy erkölcsi probléma merül fel, az alapszabály eddig is lehetővé tette, hogy kizárják a jelöltállítás folyamatából” – magyarázta a helyi elnök.

Szerinte ugyanakkor rendben van az alapszabály-módosítás, ha az nem ad lehetőséget az elnökségnek arra, hogy ha esetleg tárgyal a Híddal, és koalíciós szerződést köt vele a választásokra, ezt rákényszerítse a párt helyi szervezetére. Szerinte ugyanis kizárt dolog, hogy a komáromi helyi szervezet együttműködjön a Híddal, ezt nem tudják elfogadni. „Az az alapvető kifogásunk, hogy a városi és járási hidas jelöltek a komáromi városi választók szemében hiteltelenné váltak, és nagyon rossz szövetségesek lennének, azért is, hogy a mostani kormánykoalíció tagjai” – mondta. Kérdésünkre, van-e tudomása arról, kit indít a Híd, azt mondta, ezt nem tudja, de valószínűsíti, hogy Bastrnák Tiborra, Csóka Lajosra vagy épp Andruskó Imrére esik majd a választás. „Ezeknek az embereknek a támogatottsága minimális a választók között” – véli. Szerinte a Híd országosan is elvesztette szavazói nagy többségét, miután beléptek a jelenlegi kormánykoalícióba, melyben ott van a Smer és az SNS is.

Felvetésünkre, hogy az MKP és a Híd együttműködése az egykörös megyei választások esetén azt is eredményezheti, hogy magyar megyefőnöke lehet Nyitra megyének, azt mondta, ez halvány remény, hiszen ez csak akkor jöhet létre, ha a szlovák pártok nem zárnak össze a magyar jelölttel szemben, akinek hitelesnek kell lennie. „Pillanatnyilag sem az MKP, sem a Híd-Most szóba jöhető megyefőnökjelöltjei között sem láttam olyan személyiséget, aki képes lenne a győzelemre” – tette hozzá.

CSÁKY-CSÖRTE A HÍDDAL

Fekete szerint az MKP helyi szervezetének célja jelenleg az, hogy a pártközpont Komáromba kerüljön, és hogy a pártközpont ossza le az alapszervezeteknek a választási eredményekért járó állami juttatást, hogy azok eredményesebben tudjanak működni.

Az MKP országos vezetői lapunknak korábban nem kommentálták bővebben Fekete kifogásait. Lapunknak Őry Péter, az Országos Tanács elnöke és Menyhárt József pártelnök is azt mondta, tiszteletben tartják Fekete és a komáromi helyi szervezet véleményét. Az alapszabály-módosítás szerintük rugalmasabbá és operatívabbá tette a párt döntési folyamatait.

Ajánló