Idén már emelkedhet a sürgősségi ellátás ára

Pozsony |

Büntetéseket vezetne be Tomáš Drucker egészségügyi miniszter azoknak, akik visszaélnek a sürgősségi ellátással. 

10 eurót fognak fizetni azok, akik indokolatlanul keresik fel a sürgősségi ellátást
Miroslava Cibulkova felvétele

Aki például náthával keresi fel a sürgősséget vagy emiatt hívja ki a gyorsmentőket, az a jelenlegi 1,99 euró helyett kerek 10-et fog fizetni. 

Elemzők szerint a mentőket az esetek 70 százalékában fölöslegesen hívják ki. 

A miniszter a sürgősségi ellátás új működési formáját január végéig akarja tárcaközi egyeztetésre bocsátani. Szlovákiában kétfajta sürgősségi ügyelet létezik. Az első a rendelőintézetekben működik, s elsősorban arra szolgál, hogy mielőbb orvosi ellátást kapjon az, akinek olyannyira romlik az egészségi állapota – például nagyon belázasodik –, hogy a kivizsgálással nem várhat reggelig. A másik a kórházakban működik, ide hordják be a pácienseket a gyorsmentők, ide kell menni például különböző sérülésekkel. 

Mindkét helyen 1,99 eurót kell fizetni egy kivizsgálásért, a kórházi sürgősségi betegellátó osztály általában reggelig fogadja a betegeket és a sérülteket, néhány rendelőintézeti csak este tíz óráig, holott ennek is reggelig kellene fogadnia a betegeket. Drucker szerint vannak páciensek, akik indokolatlanul keresik fel a kórházak sürgősségi betegellátó osztályát, ők a jövőben kerek tíz eurót fizetnének a kivizsgálásért. „Nem akarjuk általánosan megemelni az illetéket, inkább egyfajta akadályt szeretnénk gördíteni azok elé, akik megpróbálnának visszaélni a rendszerrel” – mondta a miniszter. Annak a páciensnek viszont, akit a sürgősségi ellátás után bent tartanak a kórházban vagy aki sérüléssel érkezik a sürgősségire, az új szabályok értelmében nem kellene fizetnie. A többi páciensnek egy centtel drágul a kivizsgálás, kerek két euró lesz. 

Dušan Zachar, az INEKO intézet egészségügyi szakértője jó ötletnek tartja a büntetés bevezetését, ugyanis a mentők 70 százalékát indokolatlan esetekben hívják. Ugyanakkor hozzáteszi: sok embert még a tízeurós illeték sem riaszt el attól, hogy visszaéljen a sürgősségi ellátással. 

Ajánló