A kormány megszavazta az egyfordulós megyei választást

Pozsony |

A kormány idei első ülésén megszavazta azt a javaslatcsomagot, melynek értelmében "egyesítenék" a megyei és az önkormányzati választásokat, előbbit pedig egyfordulóssá tennék. Korábban az SNS kifejezetten a javaslat ellen foglalt állást.

Az idei első kormányülés
TASR-felvétel
A parlamentben második olvasatban lévő javaslatcsomag szerint nemcsak a megyei választásokat tennék egykörössé, hanem a választási időszak egyszeri meghosszabbításával egy időpontra hoznák a voksolást az önkormányzati választásokkal. Az első ilyen "egyesített" valasztás 2022-ben zajlana.
 
A javaslatot a módosítást benyújtó képviselők azzal indokolják, hogy a gyakorlat azt mutatja, a választók elsősorban az első körben motiváltak, a második körben rendszerint nagyon alacsony a részvételi arány. A második kör biztosítása azonban nem kevés pénzbe kerül, a 2013-as választásokon például 5 megyében volt második forduló, és mindez 2,4 millió euróba került. 
 
A módosításhoz alkotmányos többségre van szükség a parlamentben, így az ellenzéket mindenképpen be kellene vonni a javaslat elfogadásához. Az SaS ugyanakkor már jelezte, ők semmiképpen sem szeretnének egyfordulós megyei választást, ez ugyanis szerintük a gyengülő Smer érdekeit szolgálja, a választási rendszer módosításával be akarják betonozni magukat a hatalomba.

Ajánló