Ösztöndíj magyarországi és hazai képzésre

Pozsony |

Szlovákiai és csehországi egyetemeken tanuló diákok január második feléig pályázhatnak ösztöndíjra két- vagy egyszemeszteres tanulmányi útra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali képzéseire.

Ján Krošlák illusztrációs felvétele

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdetett a 2016/2017-es tanév tavaszi szemeszterében miniszteri ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre vagy részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén. Szalai Erika, a Szövetség a Közös Célokért munkatársa lapunknak elmondta, hogy a kétszemeszteres képzés öt hónapra szól, míg a rövidebb tanulmányút időtartama két héttől három hónapig tarthat. A pályázatra minden olyan szlovákiai és csehországi egyetem hallgatója jelentkezhet, aki legalább két szemesztert sikeresen lezárt. A pályázati kiírásban megtalálható azoknak az állami és egyházi felsőoktatási intézményeknek a listája, ahová jelentkezhetnek a hallgatók. „A pályázat legfontosabb melléklete a befogadó nyilatkozat, mellyel a hallgató bizonyítja, hogy a kiválasztott tanintézmény fogadja őt. Ezt mindenképpen csatolni kell a pályázathoz. A kétszemeszteres képzésre jelentkezőknek ügyelniük kell arra, hogy a 2,5-ös átlagnál nem lehet rosszabb eredményük” – magyarázta Szalai Erika. Az ösztöndíj havi 40 ezer forintot jelent. A pályázat beérkezési határideje január 18-ka.

A szülőföldi felsőoktatási tanulmányokat támogató ösztöndíjra (régebbi nevén Soós Kálmán ösztöndíj) szlovákiai és csehországi egyetemek hallgatói pályázhatnak mester- (első éves mesterképzős diákok) vagy doktori képzésben részt vevő diákok. Előbbi 200, a doktori képzésen résztvevők pedig 400 ezer forintot kaphatnak összesen. Ezt szigorúbban bírálják el, de az ösztöndíjtanács tanulmányterületenként dönthet a pályázókról, ami azt jelenti, hogy nem csak a legjobb eredményeket elérő diákok rúghatnak labdába. A pályázat beérkezési határideje január 20. További információkat és a szükséges nyomtatványokat a www.szakc.sk oldalon találják meg az érdeklődők.

Ajánló