Kiska Gašparovičot és Schustert fogadta

Pozsony |

Andrej Kiska köztársasági elnök Rudolf Schustert és Ivan Gašparovičot fogadta ma egy hagyományos újévi ebéd keretében.

SITA-felvétel

„Az elnök úr ravasz, mert mikor találkozunk, mindig csak kérdez, és nem mondja el a véleményét. De mi örömmel válaszolunk. Ő majd eldönti, mit vesz el belőle. De minden tanácsot ki kell próbálni a gyakorlatban, hogy érvényes-e.“ - mondta Rudolf Schuster, aki szerint az is káros lehet, ha valaki túlságosan odafigyel mások tanácsaira.

Gašparovič szerint fontos, hogy az elnöknek legyenek tanácsadói, de a végső döntés rajta áll. „Ezek néha nehéz döntések, a hivatalom során velem is előrordult, hogy nehéz volt dönteni“ - mondta a volt köztársasági elnök.

Kiska szerint az ebéd nagyon barátságos légkörben zajlott, Szlovákiáról, a szélsőségek előretöréséről, a bíróságokról beszéltek.

Szóba került az elnökség utáni időszak is, melynek kapcsán Gašparovič panaszkodott. Szerinte a funkció betöltése után az elnök mindenen kívül marad, csak egy autóra, sofőrre és védelemre van joga. Ehelyett arra lenne szükség, hogy a volt köztársasági elnökök át tudják adni a tapasztalataikat, és legyen egy kis titkárságuk, minimum egy emberrel. Gašparovič szerint egy volt szlovák köztársasági elnök sokkal hátrányosabb helyzetben van mint magyar, osztrák vagy lengyel kollégája.

Ajánló