Az emberek többsége nem akar előrehozott választásokat

Pozsony |

Az előrehozott választások gondolatát csak az ellenzéki pártok szavazói támogatják, a koalíciós pártok szimpatizánsai döntően elutasítják – derül ki a Sme napilap által rendelt felmérésből. Az előrehozott voksolást a magyar kisebbség többsége sem támogatja.

TASR/AP felvétel

A Focus közvélemény-kutató ügynökség felmérése alapján csupán a megkérdezettek harmada, 33%-a támogatja az előrehozott választások ötletét: 10% határozottan, 23% pedig inkább támogatja a voksolást. A megkérdezettek 58%-a viszont ellenzi, hogy 2017-ben előrehozott választások legyenek: 31% határozottan, 27% pedig inkább ellenzi, miközben a megkérdezettek 9%-a nem tudott véleményt alkotni az esetleges idei előrehozott választásokkal kapcsolatban. A Sme napilap megrendelésére készült felmérésből az is kiderül, hogy a magyar nemzetiségű szavazók 23%-a támogatja, 53%-a viszont ellenezne egy idén megrendezett voksolást, 25%-uk nem tudott állást foglalni.

Az előrehozott választások gondolata azt követően merült fel, miután kiderült, hogy Andrej Danko (SNS) és Richard Sulík (SaS) ősszel egy újabb voksolás lehetőségét latolgatták egy pohár bor mellett az ausztriai Hainburgban.

A pártszimpatizánsok véleménye gyakorlatilag tükrözi a pártok érdekeit is. A kormányalakítás óta a Smer népszerűsége folyamatosan csökken, 12 éve nem volt ilyen mélyponton, az előrehozott választások eredménye számukra egyértelmű volna. Pavol Baboš politológus a Sme napilapnak úgy fogalmazott, hogy Fico bukása leginkább Andrej Dankónak és az SNS-nek kedvezne, hiszen az ő támogatottságuk március óta fokozatosan nő. Viszont ugyanúgy érdemes kivárnia is a pártnak, hiszen a Smer támogatottsága 2-3 év alatt tovább zuhanhat. Baboš szerint Andrej Danko legfőbb riválisa pedig Robert Fico. Danko egyébként kijelentette, hogy semmilyen lépéseket sem tesz az előrehozott választások érdekében. A szakértő szerint az előrehozott választásokat a harmadik koalíciós partner, a Híd sem fogja megkockáztatni, hiszen szavazói jelentős része még élénken emlékszik arra, milyen gyorsan lépet koalícióra a Smerrel. A két párt támogatása nélkül nem lehet lerövidíteni a választási időszakot. Baboš szerint egy újabb parlamenti választások egyértelműen az ellenzék malmára hajtanák a vizet. Idén a legszívesebben az OĽaNO–NOVA- és az SaS-szavazók járulnának ismét az urnákhoz. (Sme, ie)

Ajánló