Az ember is elkaphatja a madárinfluenzát, ezek a tünetek

Pozsony |

Csekély annak az esélye, hogy a madárinfluenza átterjed az emberre is, de azért nem árt az óvatosság, főleg ha valaki baromfival foglalkozik vagy sokat tartózkodik vadon élő madarak közelében - figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Ha a madarak hirtelen elpusztulnak, vagy kevesebb élelmet és folyadékot fogyasztanak, azonnal értesíteni kell a hatóságot.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
A legfontosabb, hogy betartsuk a személyi higiéna szabályait és az állattartás higiéniai előírásait - áll az ÚVZ felhívásában. A madárinfluenza elsősorban a fertőzött madarak ürülékével és különféle valadékaival terjed. Az emberi szervezetbe a vírus a szájon, az orron vagy a kötőhártyán keresztül juthat be. A betegség tünetei hasonlóak, mint a hagyományos influenza esetében: hirtelen jelentkező fejfájás, hidegrázás, izületi fájdalom, száraz köhögés, torokkaparás, magas láz (akár 39-40 fokos is). A lappangási idő 7-10 nap.
 
Általában csak tüneti kezelést alkalmaznak, szükség esetén antivirotikumot. Az influenza elleni oltás segíthet gyorsabban leküzdeni a betegséget. 
 
Már Szlovákiában is megjelent a madárinfluenza, tegnap egy pozsonyhidegkúti baromfitenyészeten diagnosztizálták a betegséget. A fertőzésben 65 baromfi pusztult el.
 

Ajánló