A RegioJet és Érsek szerződésszegéssel vádolja egymást

Pozsony |

A RegioJet főváros és Komárom között közlekedő járatainak több mint felének a kelleténél kisebb a kapacitása – derült ki a közlekedésügyi tárca legutóbbi ellenőrzéséből. A RegioJet állítja, a minisztérium megpróbálja lejáratni a céget, és nem tartja be a szerződésben foglaltakat.

Érsek Árpád
TASR-felvétel

Mivel az utasok megállás nélkül panaszkodnak a RegioJet túlzsúfolt járataira, a közlekedési minisztérium az elmúlt hónapokban kétszer is leellenőrizte, hogy teljesíti-e a társaság a szerződés feltételeit. Mindkét alkalommal ugyanarra az eredményre jutottak, a társaság a megrendeltnél kisebb kapacitású szerelvényekkel jár a vonalon, 500 helyett csak 320 utasnak elegendő szerelvényekkel.

„Az elvégzett ellenőrzések eredményei önmagukért beszélnek. Ez a kapacitáscsökkentés a szerződés feltételeinek megszegése. A minisztérium teljes mértékben finanszírozza a RegioJet 12 vonatának üzemeltetésével és karbantartásával kapcsolatos kiadásait, az utasoknak pedig joguk van olyan vonatokban közlekedniük, amelyeket az állam megrendelt és amelyekért fizet” – reagált tegnap Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter.

Hiányzó vonatok

Aleš Ondrůj, a RegioJet szóvivője lapunknak elküldött reakciójában közölte, hogy a társaság 2015-től folyamatosan figyelmezteti a minisztériumot arra, hogy a megnövekedett utasforgalom miatt a vonatok kapacitása már nem elegendő. Önszántából a társaság nem bővíthet járatot, s csak annyi vonatot indíthat útnak, amennyiért a minisztérium fizet. „A szerződés szerint 10 vonatot vagyunk kötelesek üzemeltetni, a következő két szerelvény a minimális tartalék. Mivel a tárca nem rendelt több vonatot, a RegioJet ezt a két szerelvényt is beiktatta a forgalomba és azóta tartalékszerelvény nélkül közlekedik a vonalon” – állítja Ondrůj.

Emlékeztetett arra is, hogy a minisztériummal aláírt szerződésben egyértelműen szerepel az is, hogy amint az utasok száma 15 százalékkal túllépi a vonatok kapacitását, a tárca téríteni fogja a további szerelvények beiktatásával összefüggő kiadásokat. Magyarán: ha több utas lesz, az állam több vonatot fog megrendelni. Erre viszont mindmáig nem került sor, ráadásul az elmúlt hat hónapban három baleset során megrongálódott a társaság három szerelvénye, ami komoly kiesést jelent.

Elutasított kritika

„A minisztérium érti a fuvarozó aktuális helyzetét, amelyet másvalaki okozott, viszont az utazás minőségének csökkentését elfogadhatatlannak tartjuk akkor, ha ideiglenesen más társaságoktól is bérelhetnének szerelvényt” – állítja a minisztérium. A RegioJet és a minisztérium közti vita már néhány hónapja tart eredménytelenül. A társaság folyamatosan azt állítja, hogy az államnak növelnie kellene a megrendelt vonatok számát, a minisztérium ezt viszont elutasítja.

Ajánló