Újra átszámolják a nyugdíjat

Pozsony |

Jövőre emelkedhet azoknak a nyugdíja, akik 2004 előtt vonultak nyugállományba és akkor a jobban keresők közé tartoztak. Emellett egy összegben juthatnak hozzá pénzükhöz azok a nyugdíjasok, akik már a második pillérben is takarékoskodtak.

A második pillér 2004-es bevezetésével változott az első, állami pillérből folyósított nyugdíj kiszámítása is. A módosítás azonban csak azokra vonatkozott, akiket az új rendszerben nyugdíjaztak, a korábban nyugdíjba vonulók az eredetileg meghatározott nyugdíjat kapták. Előfordult, hogy két, azonos munkát végző, azonos életúttal rendelkező nyugdíjas jelentősen eltérő nyugdíjat kapott, ha az egyik 2003 decemberében, a másik pedig 2004 januárjában vonult nyugdíjba. A különbség elsősorban a jobban keresők esetében volt érezhető. Ezt akarja kompenzálni a szociális ügyi minisztérium. A 2003-ig érvényes törvények ugyanis alacsonyabb szinten szabták meg a nyugdíj felső határát, míg az új jogszabály ezt jelentősen megemelte. „Radikális változás volt, nagy különbségek keletkeztek a nyugdíjak nagyságában – ismerte el Ivan Švejna (Híd), a szociális ügyi minisztérium szóvivője. – Megpróbáljuk legalább részben kompenzálni.” A kompenzáció mértéke még nem ismert. „Várhatóan januárban véglegesítjük a számításokat” – mondta Švejna. Az intézkedés 80–90 ezer nyugdíjast érinthet.

Várhatóan nem kell kérni a nyugdíjátszámítást, a Szociális Biztosító elvégzi. A törvény a jövő év első felében léphet életbe, a nyugdíj emelkedése a törvény életbe lépésétől számít majd akkor is, ha a Szociális Biztosító csak később tudja pontosítani az összeget. „Mindenkinek egyénre szabottan számítják ki az emelést – magyarázta az államtitkár. – A biztosító meg tudja állapítani, hogy ki jogosult magasabb nyugdíjra.”

Változik a második pillérből származó nyugdíj kifizetése is. Megtakarításaikhoz egy összegben juthatnak hozzá azok, akiknek az első pillérből származó nyugdíja magasabb az átlagnyugdíjnál. „A határ évente fog változni, jövőre várhatóan 425 euró körül lesz” – mondta a Híd államtitkára. A Híd már az előző választási ciklusban is igyekezett elérni, hogy a második pillér megtakarításaihoz egyszerűbben lehessen hozzájutni. „Becslésem szerint a nyugdíjpénztárak tagjai jövő év közepétől ennek megfelelően juthatnak a megtakarításaikhoz” – mondta Švejna. Jelenleg négy feltételhez köti a törvény, hogy ki kaphatja meg egy összegben a megtakarításait. A tervezet szerint a nyugdíjas élete végéig folyósított havi összegnek csak a minimálnyugdíj összegét kell elérnie, a többi megtakarítás egyszerre kifizethető. A javaslatokat támogatja az ellenzéki SaS is. „Régóta szeretnénk ezt elérni. Remélem, hogy sikerül, korábban éppen a Smer ellenezte” – jelentette ki Jozef Mihál, a párt alelnöke.

Ajánló