Imádják Kotlebát a fiatalok

Pozsony |

Marian Kotleba pártjának, úgy tűnik, nem lesz hiánya választókból az elkövetkező években. Egy friss kutatás szerint ugyanis a szlovákiai fiatalok több mint harmada szimpatizál a szélsőséges párt nézeteivel és tevékenységével.

SITA-felvétel

A Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) legújabb tanulmánya a fiatalok viselkedését kutatja az internetes térben, és arra is keresi a választ, hogyan befolyásolja a demokrácia folyamatait a világháló, a közösségi oldalak és az itt terjedő összeesküvés-elméletek és álinformációk. Ennek keretein belül végzett kutatást az IVO-nak 1083 internethasználó válaszadó megkérdezésével a 18–39 éves korosztály politikai preferenciáiról a Focus ügynökség. 

A meglehetősen széles értelemben vett fiatal korosztály a közvélemény-kutatás szerint polarizált. Szeptemberben csaknem felük a liberálisok, illetve a szélsőségesek oldalára húzott. Míg a Kotleba-féle ĽSNS a parlamenti választáson a korosztály 18,1 százalékának szavazatait tudta begyűjteni, támogatottsága ősz elején már 23,5 százalékos volt. Ugyanez történt az SaS támogatottságával is, amely 18,1 százalékról 23,4 százalékra ugrott. Rajtuk és az SNS-en kívül minden parlamenti párt vesztett támogatottságából a fiatalok körében – Andrej Dankóék, úgy tűnik, szimpatikusnak találtattak, 6,3 százalékról 10,4 százalékra emelkedtek preferenciáik.

Grigorij Mesežnikov, az IVO vezetője lapunknak azt mondta, épp a vizsgált korosztály a legsebezhetőbb, ha a radikális, illetve szélsőséges ideológiákról van szó. Az ĽSNS tarolásának ebben a korosztályban szerinte az az egyik magyarázata, hogy az iskolákban már évek óta elhanyagolják az emberi jogok ismeretére és tiszteletben tartására való nevelést, és nem feltétlenül értékelik objektíven a 20. század kulcsfontosságú történéseit. Ez pedig termőtalaja lehet a szélsőséges ideológiák terjedésének.

Az SaS-ről elmondta, nem liberális, inkább libertariánus pártnak tartja Richard Sulíkékat, ám modern arculatuk és kommunikációjuk, valamint radikális, de nem demokrácia- és államellenes megoldási javaslataik szimpatikusak lehetnek a fiataloknak. 

Az ĽSNS eredményei a felmérésen már csak azért is okot adnak az aggodalomra, mert a párt népszerűsége még a deklarált pártszimpátiát is túlnövi. Amikor a felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, mennyire értenek egyet a Kotleba-féle párt egyes lépéseivel és eszméivel, kiderült, a szélsőségeseknek bőven van hová növekedniük.

Tarolnak az álhírportálok

Az IVO társadalomkutató intézet legújabb kutatásából nem csak az derül ki, hogy Kotleba pártjának eszméi meglehetősen nagy elismerésnek örvendenek a fiatalok körében, hanem az is, hogy nagyon sokan tartják legitimnek az álhíreket és összesküvés-elméleteket terjesztő hírportálokat.

Az ĽSNS lépéseit, valamint programját és értékeit a fiatalok több mint harmada találja szimpatikusnak, Marian Kotleba, a párt elnöke pedig 30 százalékuk szerint szimpatikus személyiség. A párt konkrét elképzelései, például a képviselők számának csökkentése, valamint a romák szociális juttatásainak lefaragása is nagyon sokak számára elfogadható, sőt, 52 százalék szerint még Szlovákia jelenlegi állami berendezkedésének kritikája is rendben van. A fiatalok azonban nem osztják Kotlebáék kirekesztő álláspontját a meleg közösséggel szemben, és többségük nem szeretne kilépni sem a NATO-ból, sem az EU-ból.

A kutatás kíváncsi volt arra, milyen tartalmakat figyelnek az interneten a fiatalok. Többségük a kül- és belpolitikai híreket, a migrációról, valamint a környezetvédelemről szóló információkat figyeli, de sokan érdeklődnek az emberi jogok és a rasszizmus elleni harc témaköre iránt is. 

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: KOTLEBA, A TINIK SZTÁRJA

Kifejezetten érdekes adat, hogy a válaszadók 84 százaléka egyetért azzal, hogy a szólásszabadság értelmében az álhíreket és összeesküvés-elméleteket terjesztő hírportáloknak joguk van a létezéshez, 73 százalékuk pedig a hagyományos média alternatívájaként tartja őket számon. Csupán 55 százalékuk ért egyet azzal az állítással, hogy az ilyen oldalak demagógiát, álhíreket és féligazságokat terjesztenek, és hangulatot keltenek a társadalom hagyományos értékeivel szemben. Ezen médiák hitelességét a felmérés szerint egyébként elsősorban a Híd és az MKP szimpatizánsai kérdőjelezik meg, Bugár pártja szavazóinak 79 százaléka, Menyhárt pártja szimpatizánsainak pedig háromnegyede vélekedik így.

Ajánló