Nyugodtak lehetnek a Mečiar-amnesztiák kulcsfigurái

Pozsony |

Egyáltalán nem biztos, hogy a Mečiar-amnesztiák eltörlése után sikerülne kivizsgálni azokat a bűntetteket, amelyekre az amnesztiák vonatkoznak. Ráadásul a jogászok abban sem értenek egyet, eltörölhető-e az amnesztia. 

Vladimír Mečiar
TASR-felvétel
Vladimír Mečiar még 1998-ban hozta meg azokat az amnesztiákat, melyek miatt nem lehet kivizsgálni ifjabb Michal Kováč elrablását. A parlament már közel tízszer szavazott az amnesztia eltörléséről, eredménytelenül. Míg Robert Fico kormányfő például azt állítja, hogy aki jogot végzett, annak eszébe sem juthat az amnesztia eltörlése, addig számos elismert jogász ellentétes véleményen van. 
Ján Drgonec alkotmányjogász szerint például az amnesztia eltörölhető, csupán politikai akarat kell hozzá. Még azzal a véleménnyel sem ért egyet, mely szerint egy ilyen döntés precedensértékű lehetne. „Ez csak azokra a volt titkosszolgálati képviselőkre nézve lehet rossz precedens, akiknek közük volt az ügyhöz” – állítja Drgonec. Véleményével Peter Kresák (Híd) alkotmányjogász is egyetért; tegnap kijelentette: nincs jogi akadálya az amnesztiák eltörlésének. 
 
Kováčtól Remiášig 
 
Ami biztos, hogy míg nem törli el a parlament az amnesztiát, addig nem indulhat vizsgálat ifj. Michal Kováč elrablása kapcsán. Ezzel a bűntettel viszont szorosan összefügg Robert Remiáš meggyilkolása, amire ugyan nem vonatkozik amnesztia, mégsem sikerült máig kivizsgálni. Remiáš rendőr 1996. április 29-én halt meg, miután felrobbantották az autóját. Fegyveres Oszkár egykori titkosszolgálati ügynök összekötője volt. Fegyveres vallomást akart tenni Michal Kováč elnök fiának elrablása ügyében. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány még 2015-ben állította, az amnesztiák miatt nem történt előrelépés a gyilkossági ügyben, idén februárban mégis váratlanul bejelentették, újraindították a vizsgálatot. 
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem kezdtek új vizsgálatot, csupán az eredeti, időközben félbeszakított nyomozást folytatják. Azt, hogy mire jutottak azóta, nem tudni, a hatóságok ugyanis semmit sem árulnak el a vizsgálatról. A gyilkossággal eredetileg Jozef Roháčot gyanúsították meg, akit nemrég Magyarországon életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, a megrendelő a nyomozók szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) akkori vezetője, Ivan Lexa volt. 2006-ban viszont mindkettőjüket felmentették, ekkor szakították félbe a nyomozást. 
 
Az alvilág szerepe 
 
Nem tudni pontosan, mi alapján indították újra tíz évvel később. Egyes vélemények szerint Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág volt főnökének vallomása segített a nyomozóknak. A volt maffiavezér könyvében azt állította, hogy idővel már Mečiartól sem félt, aki az SIS-nél megrendelte ifjabb Kováč elrablását, majd Remiáš eltávolítását. „Az egész szlovákiai alvilág, Kassától Pozsonyig tudott róla” – írta Černák, aki jelenleg életfogytiglani szabadságvesztését tölti az illavai börtönben. Peter Šufliarsky főügyészhelyettes ezt követően megkérdőjelezte Černák szavahihetőségét. „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legsúlyosabb bűncselekményekért ítélték el. Morális és társadalmi szempontból is el kell ítélni, s ennek tükrében kell értékelni a kijelentéseit is” – mondta Šufliarsky. Ráadásul Černáknak akkoriban nem volt köze a pozsonyi alvilághoz, tehát az esetről minden bizonnyal csak közvetve hallott. 
 
Akinek több információja lehet, az a Sýkora-bűnbanda legszűkebb vezetéséhez tartozó Róbert Lališ. Peter Tóth volt újságíró és a kémelhárítás egykori vezetője szerint épp ez a bűnbanda kapott akkoriban megrendelést a titkosszolgálattól arra, hogy vegye kezelésbe Remiášt. „A legfontosabb az lenne, hogy kiderítsék, pontosan hogyan szólt az SIS megrendelése” – mondta a Nový čas bulvárlapnak Tóth. 
 
Július Šáray, aki egy ideig vezette a Remiáš-ügyben indított vizsgálatot, állítja, hogy a nyomozást le lehetne zárni, a legfontosabb pedig a volt maffiózók vallomása. „2002-ben, amikor átvettem a nyomozást, a Sýkora-banda egyetlen tagja sem volt Szlovákiában. Most már mindegyikük rács mögött van, gondolom, ezért indították újra a nyomozást. Lehet velük dolgozni, s remélem, pontosan ez történik. Hogy valaki azt csinálja, amit mi annak idején. A nyomozó számára most nagy előny, hogy mindegyikük egy helyen van, és lehet, hogy valami megváltozott azóta” – mondta Šáray a Dennik N lapnak adott interjúban.
 
Amnesztiák: így élnek a kulcsfigurák
 
Az elmúlt két évtizedben nyolcszor futott neki a parlament a Vladimír Mečiar által kiosztott elnöki amnesztiák eltörlésének, ám ez egyszer sem sikerült. A 90-es évek legsötétebb politikai bűntetteinek kulcsfigurái pedig azóta is zavartalanul élik világukat, és tagadják, hogy bármi közük lenne a történtekhez. 
 
Bár a nyilvánosságra került információkból egyértelműen kikövetkeztethető, kinek és miért volt oka elrabolni 1995-ben Michal Kováč államfő fiát, az ügy kivizsgálását gátoló Mečiar-féle amnesztiák lehetetlenné tették a felelősségre vonást. Az ügyet vizsgáló volt nyomozó, Peter Vačok annak idején a Denník N napilapnak azt mondta, már a nyomozás elején arra utaltak a bizonyítékok, hogy az emberrablással Kováč államfőt akarták lejáratni, és részt vettek benne az Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálat, az SIS emberei is. Vladimír Mečiar azonban, miután megkapta az államfői jogköröket, azonnal élt az amnesztia lehetőségével mindenki számára, aki érintett volt az ügyben. De hogy élnek most ezek az emberek két évtizeddel a történtek után? 
 
Vladimír Mečiar 
 
 
A volt kormányfő neve semmilyen hivatalos dokumentumban sem szerepel az elnök fiának elrablásával kapcsolatban, ám egyértelmű, hogy az SIS akkori vezetője, Ivan Lexa az ő embere volt, és az elnöki kegyelem elsősorban neki járt. Mečiar már évek óta zavartalanul élvezi politikai nyugdíját, és azt tartja magáról, senki más nem tett annyit Szlovákiáért, mint ő. Ideje nagy részét Trencsénteplictől nem messze, Bércesen (Dolná Poruba) tölti hétvégi házában – ami tulajdonképpen egy nagyobb birtok, sportpályával, amfiteátrummal és gyümölcsösökkel. Mečiar manapság pálinkát főz, több tucat bárányt gondoz, és juhászkutyákkal is foglalkozik – néha pedig nyilatkozik a sajtónak is. Máig tagadja, hogy köze lett volna az emberrabláshoz. Az iDnes.cz cseh portálnak azt mondta, szamárság lett volna, ha ilyen dolgokba keveredik, hiszen tönkretett volna mindent, amit addig épített. Szerinte arra sincs bizonyíték, hogy az SIS munkája lett volna az emberrablás, ám azt nem zárta ki, hogy valaki a titkosszolgálatból tudhatott a dologról. Az amnesztiákról, ami lehetetlenné tette az egész ügy kivizsgálását, azt mondta: le kellett valahogy zárni a dolgot, mivel kivizsgálhatatlan volt az ügy, ám a politikai színtéren egyre nagyobbra nőtt a botrány. 
 
Ivan Lexa 
 
 
Az SIS akkori főnökét, aki Mečiar egyik legközelebbi bizalmasa volt, egyéb botrányok mellett az emberrablás kiötlésével és koordinálásával vádolták. Ahogy utóda, Vladimír Mitro 1999-es jelentéséből kiderült, Lexa idején az SIS kifejezetten szívélyes kapcsolatokat ápolt a hírhedt szlovák alvilággal. A volt kémfőnök azonban – bár vizsgálati fogságban is ült – végül részben az amnesztiának köszönhetően megúszta a történteket, egyetlen ügyben sem ítélték el jogerősen. Jelenleg sikeres vállalkozóként tevékenykedik, Bazin mellett üzemeltet egy családi ranchot és egy Rozálka nevű hotelt. A volt SIS-vezér a lovakban találta meg szenvedélyét, több lóversenyt is rendezett már a központban. Sokáig perben állt az idén elhunyt Michal Kováč exelnökkel is, mert az összefüggésbe hozta őt fia elrablásával, ám végül elállt keresetétől, Kováč egészségi állapotára hivatkozva. 
 
Ľudovít Hudek 
 
 
„Ha tökön rúgod, megcsókolom a homlokodat” – mondta egy állítólagos 1996-os telefonbeszélgetés során Lexa Ľudovít Hudeknek, a Mečiar-kormány akkori belügyminiszterének. A kémfőnök az elnök fiának elrablását vizsgáló nyomozókról beszélhetett, akik folyamatos cseréjével végül sikerült meghiúsítani az ügy kivizsgálását. Hudek belügyminisztersége alatt gyilkolták meg Róbert Remiáš fiatal exrendőrt is, az emberrablás koronatanújának összekötőjét, akinek halála máig kivizsgálatlan maradt. Hudek már néhány nappal Remiáš autójának felrobbanása után úgy nyilatkozott, a kocsi meghibásodása miatt történhetett a tragédia. A gyanú szerint azonban Remiáš halála gyilkosság volt, melyet az SIS rendelhetett meg az alvilágtól, mivel a fiatalember hajlandó lett volna beszélni az emberrablás részleteiről. 
 
Hudek távozott a nagypolitikából, és sosem tért vissza – viselt dolgai miatt sosem vonták felelősségre. Jelenleg vállalkozóként dolgozik, több ingatlan tulajdonosa. 
 
Jozef Roháč 
 
 
A robbantásairól ismert bérgyilkosról már 1999-ben az a hír járta, hogy köze volt Remiáš megöléséhez, Mikuláš Černák maffiavezér pedig egyenesen azt állította, az alvilágban mindenki tudott arról, hogy Vladimír Mečiar és a Lexa-féle SIS állt a gyilkosság mögött. Roháč azonban – bár a gyanúsítottak közül egyedül rács mögött van – nem ezért ül börtönben, hanem mert számtalan maffiagyilkossággal vádolják. Ő maga egyébként azt állítja, sosem ölt embert.
 
(Demecs Péter, pluska, Nový Čas, fm)

Ajánló