2022: egy napon két választás

Pozsony |

Összekötné az önkormányzati és a megyei választásokat a kormánykoalíció, ráadásul az utóbbit egyfordulóssá tenné. Az ellenzék támogatja ugyan a két voksolás összekapcsolását, ám az egyfordulós megyei választásokat ellenzi.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
Már 2017-ben öt évre választhatunk megyefőnököket, 2022-ben pedig egy napon választjuk meg az önkormányzatok és a megyék vezetőit is. Smeres és hidas képviselők egy csoportja dolgozta ki a választásokat szabályozó törvények módosítását, amely alapján egy napon tartanák meg az önkormányzati és a megyei választásokat, továbbá a jelenlegi kettőről egyfordulósra módosítanák a megyei választásokat. Gál Gábor elmondta, a Híd már jó ideje szorgalmazza a megyei voksolás módosítását, melyről a Smer–SNS–Híd-koalícióban egyezség született. Állítását az SNS is megerősítette. Martin Glváč, a Smer frakcióvezetője pedig már májusban az egyfordulós megyei választásokról beszélt. A beterjesztők indoklásukban a megtakarítást hangsúlyozzák. Azzal érvelnek, hogy a legutóbbi megyei választásokon a nyolcból 5 megyében volt kétfordulós voksolás, 2013-ban 2,4 millió eurót emésztett fel a második kör. Az összeg a választási bizottságok működésének kiadásait és a szavazás technikai költségeit takarja. Állítják, az eddigi tapasztalatok alapján a második fordulóban még alacsonyabb a részvétel, mint az elsőben. Az önkormányzati választások is egyfordulósak, és a nagyobb városok polgármesterei hasonló felelősséget vállalnak, mint a megyefőnökök.
 
Mivel a megyei és az önkormányzati szavazások összevonását az ellenzék is támogatja, az alkotmánytörvény módosítása simán átmehet a plénumban. Ellenzik viszont a megyei választások egyfordulóssá tételét. Utóbbi módosításához azonban a koalíciónak elegendő az egyszerű többség. Ján Budaj (OĽaNO) és Martin Klus (SaS) is azt állítja, hogy az egyfordulós választások csökkentenék a jelöltek legitimitásának demokratikusságát. „A győzelemhez a relatív többség is elegendő lenne. A 80 ezres Besztercebányán Ivan Saktor 8 ezer szavazattal választást nyert, de nem a többség választása volt. A második forduló nagyobb legitimitást adna a győztesnek” – állítja Martin Klus. Az SaS képviselője szerint két dolog áll az egyfordulós megyei választások hátterében. „Egyfordulós voksolásban volna esélye a Híd Nyitra és Nagyszombat megyei jelöltjének megválasztására. A Smer azért támogatja a javaslatot, mert csökken a támogatottsága” – mondta lapunknak Klus. 
 
Az OĽaNO és az SaS is állítja, hogy a második kör győztese nagyobb legitimitással töltheti be a megyefőnöki posztot. Egyfordulós voksoláson „minél több az induló, annál kevesebb szavazattal is nyerhetne egy-egy jelölt” – magyarázta Ján Budaj. Arra is figyelmeztetett, hogy ha egyfordulós lenne a köztársaságielnök-választás, akkor Vladimír Mečiar és Robert Fico is államfő lett volna. Ugyanis mindketten megnyerték az első fordulót. Ezzel érvel Martin Klus is, aki azt gondolja, ha egykörös lesz a voksolás, Marian Kotleba simán megyefőnök lehet újra. Meggyőződése, hogy az ĽSNS vezére első győzelmét a protestszavazóknak köszönheti. „A Híd és a Smer saját jelöltjeik sikeréért feláldozzák Besztercebánya megyét” – állítja Klus. Ján Budaj úgy véli, ha összekötik a megyei és az önkormányzati választásokat, akkor a szavazatokat két napig is számolhatják, jelentős megtakarításról tehát aligha lehet beszélni. 

Ajánló