Érsek cégtáblát cserél

Pozsony |

Váratlanul döntött úgy a kormány, hogy a régiófejlesztést az Érsek Árpád (Híd) vezette közlekedési tárcától a kormányhivatalhoz csatolják. A szakértő szerint a valós problémákra máshol kellene keresni a megoldást.

TASR-felvétel

„A leszakadó régiókat segítő programok megvalósításában több minisztérium vesz részt, mindig gondot okozott ezek munkájának koordinálása” – magyarázta lapunknak Érsek Árpád. A minisztériumban egy főosztály foglalkozik jelenleg a régiófejlesztéssel a 16 főosztály közül. Emellett ide tartozik a leszakadó régiókért felelős kormánybiztos. Érsek szerint a régiófejlesztési szekció és a kormánybiztos kerül át a kormányhivatalba a hatáskörrel együtt, ami a minisztériumnak csak egy kis szelete. „Valójában csak a cégtábla változik, kikerül belőle a régiófejlesztés” – mondta a miniszter. Úgy véli, sokkal jobb megoldás, ha a leszakadó régiók fejlesztéséért felelős kormánybiztos a kormányhivatalba kerül. „A kormányhivatalból ezt a területet jobban lehet koordinálni” – véli Érsek. A minisztériumból a kormányhivatalba kerülnek a régiófejlesztési ügynökségek is. „Ezt ugyan sajnálom, de nem lehet azt megoldani, hogy a hatáskörről lemondunk, az ügynökségek pedig maradnak” – magyarázta a miniszter.

A régiófejlesztési terület alaposan fel van aprózva a kormányban. Habár eddig a közlekedési minisztérium nevében szerepelt, valójában nem ez a tárca az, amely a legtöbb közvetlen támogatást adta. Az ilyen célú európai uniós támogatások legnagyobb része ugyanis a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca hatáskörében van. „A régiófejlesztés megnevezéssel az állam szimbolizálni akarja, hogy törődik a régiókkal, fejleszteni akarja, de igazából egyetlen minisztériumban sincs helye – mondta lapunknak Gál Zsolt politológus. – Sehol sem foglalkoznak vele komolyan, és nem rendelnek hozzá komoly pénzügyi forrást sem.” Szerinte mindkét megoldásnak van létjogosultsága, annak is, hogy a közlekedési tárcához tartozott, de annak is, hogy a kormányhivatalba kerül. „A leszakadó régiókból a legjobban a közlekedési infrastruktúra hiányzik, ez az alapfeltétele minden fejlesztésnek, e nélkül nem lehet elképzelni a régiófejlesztést” – magyarázta Gál. Elismeri ugyanakkor azt is, hogy a régiófejlesztés több tárca hatásköre, ezért jogosnak tekinthető, hogy a kormányhivatal fogja koordinálni. „Természetesen ez az elmélet, majd meglátjuk, hogy a gyakorlatban tud-e működni” – véli a politológus. A közlekedés, az úthálózat fejlesztése továbbra is a közlekedési tárca hatásköre. Gál szerint a hatáskörök megfelelő elosztása mellett a régiófejlesztés másik nagy problémája, hogy rossz hatékonysággal költi el a kormány a rendelkezésre álló forrásokat, jellemzően az uniós forrásokat.

Brüsszeli bírálat Érseknek

Az Európai Parlament (EP) élesen bírálja Érsek Árpád közlekedési minisztert, a tárcavezető ugyanis többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni a Volkswagen emissziós botrányának a kivizsgálásában. „Elfogadhatatlan, hogy az uniós elnökséget ellátó ország szakminisztere így viselkedjen” – nyilatkozta Kathleen Van Brempt, az emissziós botrány kivizsgálására létrehozott vizsgálóbizottság elnöke, figyelmeztetve, hogy Érsek az egyetlen, aki nem működik együtt velük.

A Volkswagen botránya tavaly szeptemberben robbant ki, amikor kiderült: a német autógyártó egy szabálytalan berendezést használt dízelgépjárművei vezérlésében, hogy megkerülje az egyesült államokbeli kibocsátási normákat. A botrány az autóiparban világméretű válságot okozott.

Érsek korábban azzal védekezett, hogy azért nem működik együtt a vizsgálóbizottsággal, mert Szlovákia nem adott ki emissziós engedélyeket az érintett autótípusokra. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke azonban ezt az érvet nem fogadta el, ezért felszólította Érseket, hogy vegyen részt a bizottság ülésein, ami Schulz szerint már csak azért is indokolt, mivel Szlovákia az Európai Unió hatodik legnagyobb autógyártója. A szlovák közlekedési tárca által tegnap kiadott nyilatkozat szerint a minisztérium vezetése készen áll az együttműködésre, ennek azonban továbbra sem látják értelmét. (TASR, mi)

Ajánló