Ha bukik az ĽSNS, Kotleba ház nélkül marad

Pozsony |

Továbbra is esély van arra, hogy a Főügyészség javasolni fogja Marian Kotleba pártja, az ĽSNS megszüntetését a Legfelsőbb Bíróságon. A választások óta már 167 ilyen irányú beadványt kaptak.

Állami támogatásból vehette a házat a ĽSNS
Jozef Jakubčo felvétele

Kotleba alól már korábban kilőttek egy pártot, méghozzá a Szlovák Testvériséget (Slovenská pospolitosť), melyet még 2005-ben tiltott be a Legfelsőbb Bíróság. A Testvériség azóta is működik polgári társulás formájában, ám a szlovákiai szélsőséges csoportok között már egyáltalán nem fontos szereplő.

Az ĽSNS betiltására ugyanakkor minden bizonnyal még várni kell. A Sme napilap szerint a Főügyészség egyelőre szakértők véleményére vár, akik azt vizsgálják, hogy a párt tagjai megnyilvánulásaikkal sértenek-e közvetlenül törvényt. Azt azonban az ügyészség nem árulja el, kik készítik az erről szóló jelentést, és mikor készülhet el. Jaromír Čižnár főügyész korábban azt mondta: sikertelenségre ítélt beadványt nem terjesztenek a Legfelsőbb Bíróság elé. „A kudarc azt jelentené, hogy Kotlebáék a következő választásokon az eddiginél 20 százalékkal több szavazatot szereznének. Ezt nem engedhetem meg magamnak“ – magyarázta.

Az ĽSNS-t elsősorban a jövőre hatályba lépő szélsőségesség elleni törvények alapján lehetne megfogni, melyeket a múlt héten fogadott el a parlament. A törvények újradefiniálják a szélsőségesség fogalmát, de megtiltják például Kotlebáék vasúti járőrözéseit is, melyekről az ĽSNS nem akar lemondani. A párt már jelezte, őrjárataikat Nyugat-Szlovákiára is ki fogják terjeszteni.

Ha Kotlebáék pártját megszüntetnék, azzal a szélsőségesek még nem kerülnének ki a parlamentből. A képviselők párton kívüliként folytatnák, frakciójuk sem lenne. Vissza kellene adniuk a választási eredményekért és mandátumokért járó állami támogatást, mintegy 5 millió eurót is. A párt azonban – noha korábban azt ígérték, lemondanak róla – már aktívan használja ezeket a forrásokat. Augusztusban családi házat vásároltak Besztercebánya egyik jó hírű városrészében, melyet állítólag pártközpontként használnak, de a hírek szerint maga Kotleba és felesége tervez lakni benne. Kotleba úgy véli, a Penta indított ellene sajtóhadjáratot, mivel a pénzügyi csoport két ingatlant akart megvenni Besztercebánya megyétől – melyet Kotleba vezet –, ám az eredetileg ajánlott félmillió eurós ár helyett másfél millió eurót kellett fizetniük. Az ĽSNS elnöke állítása szerint továbbra is panellakásában lakik, és jogi lépéseket tervez a házvásárlást megszellőztető újságírók ellen. (SME, fm)

Ajánló